Rotterdamse beelden Nationaal Archief

Eric Koch, Amerikaanse kolen voor Nederland. Het lossen in de Rotterdamse haven

De open dataset fotopersbureau Anefo van 142000 beelden afkomstig uit het Nationaal Archief zitten 4079 afbeeldingen die rechtstreeks geografisch zijn te koppelen aan Rotterdam. Een extra 305  foto’s zijn via de overige trefwoorden te koppelen aan Rotterdam.

API

Op de datablog van de gehele set staat te lezen hoe de dataset in elkaar steekt en hoe deze via een Open Search Api benaderd kan worden. Via deze API kan ook eenvoudig de Rotterdamse afbeeldingen uit het geheel gehaald worden: http://www.gahetna.nl/beeldbank-api/opensearch?q=2.24.01.05&q=Rotterdam

Onderwerpen

Wanneer je de Rotterdamse afbeeldingen bekijkt valt op dat qua thematiek relatief veel sport (Voetbal), haven en stakingsgerelateerd materiaal aanwezig is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de 31 trefwoorden waar 50 of meer afbeeldingen over Rotterdam aanwezig zijn. Bekijk alle onderwerpen op het datablog van het Nationaal Archief.

Combinaties

Een Rotterdamse set foto’s vraagt er natuurlijk om gecombineerd te worden met een andere open cultuurdatasets waaruit eenvoudig Rotterdamse onderwerpen te destilleren zijn zoals de Rotterdamse Beelden en Geluiden. Applaus uit De Doelen combineert uitstekend met foto’s daarvan, bewegende beelden van de haven verdiept met foto’s daarvan.

Licentie

De set bestaat uit content (afbeeldingen) en metadata (beschrijvingen). De content is beschikbaar onder een CC-BY-SA licentie, de metadata is beschikbaar onder een CC0 licentie.

Lees meer over deze Rotterdamse beelden op het datablog van het Nationaal Archief.

Update: een in november 2013 geupdatete versie van deze dataset kan gevonden worden via deze wiki-pagina.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.