Rotterdams Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid biedt via Open Cultuur Data drie collecties aan. Twee van deze collecties bevatten tal van historische beelden én geluiden van Rotterdam en omgeving, die speciaal voor de hackthon van 13 oktober zijn samengesteld. Deze kunnen aan elkaar worden gekoppeld, maar bijvoorbeeld ook aan andere mooie datasets, zoals de Anefo collectie van het Nationaal Archief waar meer dan 4.000 foto’s over Rotterdam in zitten.

Het Geluid van Nederland
De 2.000 geluiden in deze dataset komen uit heel Nederland en zijn opgenomen tussen de jaren ’50 en de jaren ’90. Het geluid van Rotterdam is goed te horen: zo zitten er opnames in van de Laurenskerk, scheepsfluiten, een rondvaart uit 1987 (inclusief Duitse, Nederlandse, Franse en Engelse tourguide), applaus uit de Kleine Doelenzaal en een oude stoomtram (van de Rotterdamse Tram Maatschappij). De volledige set met Rotterdamse geluiden staat hier, en het datablog over de SoundCloud API en alle 2.000 geluiden staat hier. Zie voor meer details de SoundCloud developer pagina Accessing Sets.

Scheepsfluiten by Beeld en Geluid

Open Beelden
Op Open Beelden is ook een speciale Rotterdam set aangemaakt. Deze set bevat nu ruim 100 video’s met onderwerpen uit het bekende Polygoonjournaal en enkele andere films over Rotterdam van de jaren ’20 t/m de jaren ’70. De video’s laten typisch Rotterdamse plekken en bezienswaardigheden zien zoals de Euromast, de Rotterdamse haven, de Kuip en Diergaarde Blijdorp. De volledige set met Rotterdamse video’s staat hier, en het datablog over Open Beelden staat hier.

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Datablogs Open Cultuur Data: Rotterdamse Beelden & Geluiden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.