Kaarten Nationaal Archief

Kleine Adriana Theodorapolder, gemeente Ooltgensplaat

Bij de goedkeuring van de Polderreglementen door het Provinciebestuur van Zuid-Holland zijn in de periode 1857 – 1974 grenskaarten gemaakt van de polders en waterschappen. Van deze polder­reglements­kaarten werd door de provincie een afzonderlijk polderboek bijgehouden.  In 1990 is het kaartenarchief van de Provincie Zuid-Holland overgedragen aan het Nationaal Archief. Deze polderreglementskaarten zijn gedigitaliseerd en op de website van GaHetNA te bekijken.

In 2010 zijn door vrijwilligers van het Erfgoedhuis Zuid-Holland deze kaarten gegeorefereerd: van elke kaart is bepaald welk deel van de wereldbol door deze kaart wordt bedekt. In de datadump staan de basisgegevens van elke kaart, met daarbij de gevonden coördinaten. De set bestaat uit content (693 kaarten) en de bijbehorende metadata van 631 records. De content en matadata zijn beschikbaar onder een CCO 1.0 Universal verklaring. Via een Open Search API kan de dataset aangeroepen worden.

Lees meer over deze dataset op het datablog van het Nationaal Archief.

Update: een in november 2013 geupdatete versie van deze dataset kan gevonden worden via deze wiki-pagina.

 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.