Datablog: Foto’s Nationaal Archief

Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 – negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 910-4260.

Het Nationaal Archief stelt ruim 140.000 foto’s uit het archief van fotopersbureau Anefo ter beschikking als open cultuurdata onder een CC-BY-SA licentie, de metadata is beschikbaar onder een CC0 licentie.

De set Anefo

De set bevat een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989. Al het grote en kleine nieuws uit de jaren zestig, zeventig en tachtig is door zijn fotografen vastgelegd. Alles zit er in, van groot nieuws zoals koninklijke huwelijken, politieke crises en Europees kampioenschappen tot heel klein nieuws zoals gekantelde vrachtwagens op de snelweg, volle stranden tijdens de eerste hittegolf van het jaar en de brandweer die een poes uit een brandend huis haalt.

Anefo was een particulier, commercieel fotopersbureau waar de vraag het aanbod bepaalde. Belangrijke thema’s in de set zijn politiek, sport en het koningshuis. In 140.000 foto’s  zie je Nederland langzaam veranderen: van een op wederopbouw gerichte samenleving via diepe generatieconflicten naar een maatschappij die te hoop loopt tegen de bezuinigingen opgelegd tijdens de economische crisis in de jaren tachtig. De fotocollectie Anefo heeft door haar allesomvattendheid een grote historische waarde voor de naoorlogse Nederlandse (beeld)geschiedenis.

Meer informatie over de dataset, en hoe deze te raadplegen en hergebruiken vind je op het datablog van het Nationaal Archief over deze collectie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.