Datablog: Archief Eemland

Voorbeeld uit de collectie: Kaart van de binnenstad van Amersfoort

Vorig jaar heeft Archief Eemland de eerste stappen gezet om de collecties foto’s en kaarten en ontwerptekeningen open te stellen en te delen met het publiek via Europeana. De volgende stap is om beide collecties als open dataset aan te bieden voor diverse datacontests. De foto’s zijn echter nog niet gereed om volledig open te stellen. Daarom heeft Archief Eemland gekozen om de collectie kaarten en ontwerptekeningen als eerste dataset aan te bieden. Doel is om onze collectie breder te presenteren aan het publiek.

De dataset die het archief als eerste aanbiedt, is de collectie kaarten en ontwerptekeningen. Archief Eemland bewaart vele historische kaarten en ontwerptekeningen. Een selectie van 2.000 (metadata en digitale beelden) kaarten, stadsplannen, plattegronden, overzichtkaarten en ontwerptekeningen van de periode ca. 1553 tot 1985 is gedigitaliseerd en opengesteld via het OAI-PMH protocol. De metadata is beschikbaar in het Dublin Core standaard. De objecten zijn op te vragen via de OpenSearch API.

Voor de collectie kaarten en ontwerptekeningen geldt de licentie Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen, voor de metadata geldt een CC0 1.0 Universeel Publieke Domein Dedicatie (CC0 1.0). CC0 1.0 houdt in dat de data zonder toestemming mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden.

Meer informatie over de dataset, en hoe deze te raadplegen en hergebruiken vind je op het datablog van Archief Eemland.

3 Comments

  1. Pingback: Datablog: Archief Eemland – collectie kaarten en ontwerptekeningen

  2. Pingback: Het Geluid van Nederland

  3. Pingback: Datablog: Archief Eemland – collectie kaarten en ontwerp-tekeningen | Hack de Overheid!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.