Datablog: Het Geluid van Nederland

Op Het Geluid van Nederland is een constant groeiende set van (momenteel) ruim 2.000 geluiden en bijbehorende metadata beschikbaar (inclusief geolocatie). In het project worden de Eigen Opnames uit het unieke historische geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid als uitgangspunt genomen.

Deze collectie geeft inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland. Deze collectie bestaat uit zo’n 10.000 geluidsopnames uit de jaren ‘50 tot de jaren ’90: van het vogelhuis in Artis en het originele stoomcarrousel van de Efteling tot het geluid van de landing van een Cessna Citation in 1977. Uit de collectie van Beeld en Geluid wordt in dit project een selectie van 2.000 geluiden beschikbaar gemaakt.

Alle geluiden – zowel uit het archief van Beeld en Geluid als de individuele bijdragen – zijn beschikbaar onder een Creative Commons licentie (CC-BY of CC-BY-SA), in deze licentie staat aangegeven wat wel en niet is toegestaan bij hergebruik. Per geluid wordt op SoundCloud aangegeven welke Creative Commons licentie er op van toepassing is (dit is tevens via de API te achterhalen).

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Kennisland. De Eigen Opnames uit het geluidenarchief van Beeld en Geluid zijn gedigitaliseerd in het kader van het digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst. Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Doen en de BankGiro Loterij.

Meer informatie over de dataset, en hoe deze te raadplegen en hergebruiken vind je op het datablog van Het Geluid van Nederland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.