Regionaal Archief Alkmaar geeft nieuwe beeldcollectie vrij

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een nieuwe dataset met beelden toegevoegd aan de Open Cultuurdata API: foto’s van Alkmaar voor 1900. Al eerder heeft het Regionaal Archief Alkmaar de Bosboom en Bonda fotocollecties vrijgegeven. Net als de beelden in deze twee eerdere sets vallen deze beelden in het publieke domein. Meer dan 1.200 objecten zijn nu herbruikbaar als open cultuurdata.

b51879535192ef37fb41c6d8fb42891ae6ed3bc8ead99cc7af5a2f87d597ea54

Praalwagens in de optocht op het Ramen ter gelegenheid van de inhuldigingsfeesten op 13 september 1898, Collectie Regionaal Archief Alkmaar, Publiek Domein.

De collectie bestaat uit 373 foto’s gemaakt in Alkmaar tussen 1860 en 1900. Deze werden gemaakt door fotografen zoals Van der Aa, J. Chrispijn, P. Vlaanderen en L.A.A. Perron. Bekijk hier de hele collectie in de online beeldbank. Deze beelden zijn ook te bekijken en gratis te downloaden via Flickr Commons.

Genealogische data en blog
Daarnaast is er ook genealogische data verkrijgbaar via OAI-PMH. Dat zijn o.a. de Bevolkingsregisters en doop-, trouw- en begraafregisters van de bij het archief aangesloten gemeenten. EAD’s  van de archiefinventarissen zijn inmiddels ook verkrijgbaar. Beiden sets hebben een CC0-licentie. Benieuwd naar de ervaringen van het Regionaal Archief Alkmaar met Open Cultuur Data? Lees dan het blog van Mark Alphenaar op Archief 2.0.

Het inladen van deze dataset is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Archief.

Meer informatie:

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.