Open Data Dag Amsterdam in de Gouden Eeuw

Zaterdag 5 maart wordt de Open Data Dag gehouden. Overal in de wereld zijn er dan bijeenkomsten, waar mensen meer over open data kunnen leren, plannen kunnen maken om gegevens open te maken en samen kunnen werken om nieuwe toepassingen voor open data te ontwikkelen.

In Amsterdam organiseert CANAAN een Open Data Dag rond Amsterdam in de Gouden Eeuw. Wereldwijd bestaat er grote belangstelling voor deze bijzondere periode uit de geschiedenis van de stad. Doordat gegevens uit en over deze tijd in toenemende mate digitaal en openlijk beschikbaar worden gesteld, kunnen liefhebbers en professionals nieuwe vensters op dit erfgoed ontdekken.

Gelukkig is steeds meer erfgoeddata openlijk beschikbaar. Maar hiermee zijn we er nog niet. Een van de grote uitdagingen binnen de wereld van het digital erfgoed is het koppelen van verschillende databestanden. Hulp van het publiek is hierbij zeer welkom.

Een Open Data Dag is in de eerste plaats een ontdek-en-doe-dag. Iedereen kan meedoen. Of je nu een programmeur, webdesigner, genealoog, scholier, student, hoogleraar of erfgoed professional bent, iedereen beschikt wel over een stukje expertise waarmee we open data beter kunnen benutten of gegevens die nu nog afgeschermd zijn, open kunnen stellen. Bovendien is iedereen welkom om gewoon meer over open data te ontdekken en te leren.

Behalve een korte introductie kent de Open Data Dag geen vastomlijnd programma. In plaats daarvan houden we een soort markt met tafeltjes waaraan deelnemers een thema kunnen bespreken, een plan kunnen maken of zelfs – neem een laptop mee – daadwerkelijk met data kunnen werken. Deze opzet biedt ook veel ruimte voor initiatieven uit het publiek.

De Open Data Dag “Amsterdam in de Gouden Eeuw” wordt gehouden in het Amsterdam Museum van 12.00-17.00 uur. Deelname is gratis maar aanmelding vooraf is noodzakelijk.

De Open Data Dag “Amsterdam in de Gouden Eeuw” wordt georganiseerd door Judith van Gent (Amsterdam Museum), Menno den Engelse (Islands of Meaning) en Harm Nijboer (CREATE Universiteit van Amsterdam) in het kader van het door NWO gefinancierde project “CreAtive Nodes in Amsterdam’s Artefact-actor Networks” (CANAAN).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.