Het stadsarchief Rotterdam omarmt Open Cultuur Data

huwelijkakte

Huwelijksakte, Collectie: Stadsarchief Rotterdam, CC0.

Door: Marie-Claire Dangerfield (Stadsarchief Rotterdam)

De gemeente Rotterdam heeft in 2010 samen met de Hogeschool Rotterdam en enkele bedrijven een groot project rond open data gedraaid. Eén van de resultaten van dit project is de Rotterdam Open Data Store. Hierin zijn op dit moment meer dan 100 Rotterdamse datasets in opgenomen, waarvan er vijf afkomstig zijn van het Stadsarchief Rotterdam.

Niet alleen hebben we sinds dit Rotterdamse initiatief veel kennis opgedaan over Open Data, we hebben ook onze visie op onze dienstverlening onder de loep genomen. Centraal in deze visie is de vergroting van het publieksbereik. Uiteraard speelt open data hierin een belangrijke rol. De komende jaren willen we zoveel mogelijk van onze digitale data als open data kunnen aanbieden aan een zo groot mogelijke doelgroep. We zijn daarom erg blij dat onze datasets nu ook op Open Cultuur Data te vinden zijn. Een platform dat de data van alle verschillende Nederlandse erfgoedinstellingen samenbrengt.

De eerste datasets die we als open data beschikbaar stellen zijn onze genealogische gegevens. Dit is een veel geraadpleegd bestand en het bevat meer dan vijf miljoen namen. Een belangrijk uitgangspunt voor het stadsarchief is de bescherming van privacy. Het bestand bevat daarom alleen de namen van overleden personen. Een mooi voorbeeld van hoe deze genealogische gegevens worden hergebruikt is te zien op de website: www.openarch.nl.

Naast deze genealogische gegevens hebben we ook een open dataset met 8836 bestaande en verdwenen Rotterdamse straatnamen met informatie over de totstandkoming en betekenis van de naam.

Voor ons is het online beschikbaar stellen van deze datasets het begin. We zijn op dit moment aan het onderzoeken welke nieuwe datasets geschikt zijn voor open data. We hopen in ieder geval begin 2016 een deel van onze beeldcollectie, voor zover we beschikken over de auteursrechten, te kunnen openen.

De datablogs zijn hier te vinden.

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.