RCE en Regionaal Archief Nijmegen toegevoegd aan OCD-API

4836ee10703b35e8b01514b16af1412eb5dccd_large

Zicht op de binnenplaats van het meisjespensionaat, Hoog, G. de, collectie: RCE Beeldbank, CC-BY-SA 3.0.

In 2014 lanceerde Open Cultuur Data de Open Cultuur Data-API. Een centrale infrastructuur om open cultuurdatasets van een groeiend aantal culturele instellingen beschikbaar te stellen voor hergebruik. Als gevolg van de Masterclass Noord-Holland zijn de eerste datasets van het Regionaal Archief Alkmaar en het Marker Museum toegevoegd. Datasets van andere deelnemers van de Masterclass volgen op een later moment.

De afgelopen week zijn eerder vrijgegeven datasets van het Regionaal Archief Nijmegen en de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed. Met alle toegevoegde datasets komt het aantal objecten in de API op 1,7 miljoen te liggen.

Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed
De Rijksdienst heeft als doel monumentale, archeologische, roerende en cultuurlandschappelijke waarden van nationaal of internationaal belang te beschermen en te behouden. Zij hebben al eerder hun beeldbank beschikbaar gesteld als open cultuurdata. Deze dataset is nu beschikbaar in de Open Cultuur Data-API.

De beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bestaat metadata en de digitale bestanden van 550.000 afbeeldingen. De afbeeldingen zijn afbeeldingen van erfgoed die de afgelopen 150 jaar zijn gemaakt. In de beeldbank staan nu vooral foto’s van gebouwde monumenten, afbeeldingen van (scheeps)archeologie en landschap.

Het datablog van de beeldbank is hier te lezen en de data is via de search.opencultuurdata.nl te doorzoeken.

4b1d065c3db43d314af7e1ad78df8624380c11_large

Rockola met konserten, kafe en radio rataplan in Doornroosje, Doornroosje, Collectie: Regionaal Archief Nijmegen – Affichecollectie Doornroosje, CC-BY-SA 3.0.

Regionaal Archief Nijmegen
Het Regionaal Archief Nijmegen heeft eerder drie datasets beschikbaar gesteld die nu beschikbaar zijn in de Open Cultuur Data-API. Het gaat om de Van der Grinten-collectie een hoogleraar kunstgeschiedenis die foto’s heeft gemaakt van 19e eeuw architectuur. De affichecollectie van Nijmeegs Poppodium Doornroosje is beschikbaar gesteld en tot slot de historische foto’s van de Nijmeegse Vierdaagse uit de collectie van de KNBLO. In totaal gaat het om 1.388 objecten.

Het datablogs van het Regionaal Archief Nijmegen zijn hier te vinden en de data is via de search.opencultuurdata.nl te doorzoeken.

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.