Foto’s Regionaal Archief Nijmegen

Nijmegen is onlosmakelijk verbonden met de vierdaagse en de vierdaagsefeesten. Het Regionaal Archief Nijmegen is er dan ook trots op dat het de archieven beheert van de organiserende instellingen: de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) en het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN). De archieven van de KNBLO en van het ACBN zijn van groot belang voor de vele wandelaars, Nijmegenaren en (sport-)historici die zich in de geschiedenis van de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten willen verdiepen of aan de hand van de duizenden foto´s uit het archief herinneringen willen ophalen. Om de bekendheid en het gebruik van deze foto’s te vergroten stelt het Regionaal Archief Nijmegen de beschrijvingen en een deel van de foto’s als Open Data beschikbaar.

Ten eerste worden ruim 1.100 foto’s van de Nijmeegse vierdaagse van vóór de Tweede Wereldoorlog open beschikbaar gesteld. Deze foto’s komen uit de collectie van de KNBLO. Ze geven een mooie beeld van een minder massale vierdaagse, nog zonder de inmiddels onlosmakelijk verbonden vierdaagsefeesten maar zeker niet met minder plezier bij de wandelaars. Van deze foto’s is het auteursrecht vervallen, waardoor ze nu voor iedereen voor hergebruik vrij beschikbaar zijn. Daarbij worden van alle – ruim 8.000 – foto’s van de vierdaagse en vierdaagsefeesten uit de collecties van het Regionaal Archief Nijmegen de beschrijvingen beschikbaar gesteld, inclusief deeplinks naar de foto’s in de Digitale Studiezaal van het archief.

De groep van het Nationaal Jongeren Verbond afdeling Rotterdam onder leiding van mevrouw H. van Helten-van Olst onderweg tijdens de 26e Vierdaagse in 1936. Collectie KNBLO, F40695, Regionaal Archief Nijmegen

De iets meer dan 1.100 foto’s uit de collectie van de KNBLO van voor 1941 – waarvan het auteursrecht is vervallen – vallen in het Publieke Domein en worden beschikbaar gesteld onder het Public Domain mark. De beschrijvingen van de meer dan 8.000 foto’s stelt het Regionaal Archief Nijmegen onder een CC0-licentie beschikbaar. Zie voor meer informatie het datablog. Alle foto’s zijn uiteraard ook te zien in de beeldbank van de Digitale Studiezaal. de foto’s in de Digitale Studiezaal van het archief. Een combinatie met de vierdaagsefoto’s uit de Anefo-collectie van het Nationaal Archief biedt mooie mogelijkheden voor toepassingen die een beeld willen geven van de vierdaagse en tegelijk de beschrijvingen kunnen verbeteren of verrijken. Het archief van de KNBLO is sinds 1979 in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. Recent is er een grote aanvulling op dit archief ontvangen, tegelijk met het archief van het ACBN over de vierdaagsefeesten. Op 27 juni vindt de officiële overdracht van beide archieven plaats.

Lees meer op de datablog van het Regionaal Archief Nijmegen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.