Staten-Generaal Digitaal KB

Troonrede 1994De Koninklijke Bibliotheek en de Tweede Kamer bieden met de dataset Staten-Generaal Digitaal (SGD) toegang tot alle gedigitaliseerde Handelingen van het zittingsjaar 1814/15 tot 1 januari 1995.

De set bevat 180 jaar politiek & maatschappelijk debat, bewindslieden, politieke taal, Rijksbegrotingen, Troonredes, wetten en regeringsverklaringen. De inhoud is als volgt:

  1. Handelingen (of Kamerverslagen) : de woordelijke verslagen van alles wat er in de vergaderingen van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Verenigde Vergadering is besproken. De Troonredes zijn hier bv. in opgenomen.
  2. Kamerstukken (of Bijlagen) : de schriftelijk uitgewisselde stukken tussen de Regering en het Parlement.  De Rijksbegrotingen zijn hier bv. in opgenomen.
  3. Aanhangsels (of Kamervragen) :  de schriftelijke vragen van Kamerleden van de Eerste of Tweede Kamer en de bijbehorende antwoorden van de minister of staatssecretaris.
  4. Registers : de Handelingen, Kamerstukken en Aanhangsels zijn over een groot aantal jaargangen voorzien van registers op zaken en persoonsnamen.

Daarnaast zijn apart beschikbaar:

  •  Kaarten (1112 stuks): Vanaf het zittingsjaar 1863/64 is kaartmateriaal toegevoegd.  Ze zijn voorzien van precieze geografische informatie (lengte en breedte)
  • Lemma’s uit de persoons- en zaakregisters.
  • Volgorde van sprekers in de Kamerverslagen

De website waarop dit materiaal doorzocht kan worden is www.statengeneraaldigitaal.nl. Hier is ook meer hulp en achtergrondinformatie over het materiaal te vinden.

De KB biedt SGD aan als open cultuurdata: voor de zowel de metadata als de objecten geldt een een CC0-licentie. De metadata in de set kan via OAI-PMH geharvest en via SRU doorzocht worden.

Lees meer over deze dataset op het datablog van de Koninklijke Bibliotheek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.