Boeken KB

De Koninklijke Bibliotheek biedt met de dataset Early Dutch Books Online (EDBO) toegang tot meer dan twee miljoen bladzijden uit in Nederland gedrukte boeken uit de periode 1781-1800.

De set bestaat uit 11.240 full-text boeken (9.710 titels). Hij bevat beroemde werken uit de Nederlandse geschiedenis, zoals de briefroman Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken, de verhandeling over de elektriseermachine van Deiman en het verslag van de veldtochten van generaal Pichegru.
Naast veel theologie en politiek, zijn er ook boeken over planten, dieren, kookboeken, mode, atlassen, almanakken en populair drukwerk, zoals griezelromans, toneelstukken, liedbundels, erotische romans, politieke teksten en wetenschappelijke verhandelingen, te vinden in EDBO.

De set  bestaat uit scans van de gedrukte pagina’s voorzien van OCR en woordcoördinaten;  de OCR is nog voor verbetering vatbaar. Van elk boek is ook een doorzoekbare PDF gemaakt. Er is zowel beschrijvende als structurele metadata beschikbaar. 2.465 titels bevatten één of meerdere afbeeldingen. Een complete titellijst is te vinden via www.earlydutchbooksonline.nl (zoek: titel ‘*’) en via deze link

De set is gemaakt in een samenwerkingsproject tussen de  Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden. Ieder van deze bibliotheken bezit ongeveer 1/3 van de gedrukte werken op basis waarvan de set gemaakt is.

De website waarop dit materiaal doorzocht kan worden is www.earlydutchbooksonline.nl. Hier is ook meer hulp en achtergrondinformatie over het materiaal te vinden.

De KB biedt EDBO aan als open cultuurdata: voor de metadata geldt een een CC0-licentie;  individuele full-text items en niet-substantiële delen van deze set zijn te gebruiken onder een Public Domain Mark. De dataset als geheel (of substantiële delen ervan) mag ook voor commerciële doelen worden hergebruikt, met uitzondering van de Leidse deelcollectie, want die mag alleen niet-commercieel worden ingezet.  De metadata in de set kan via OAI-PMH geharvest en via SRU doorzocht worden.

Lees meer over deze dataset op het datablog van de Koninklijke Bibliotheek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.