Beeldbank & Bibliotheek RCE

De Rijskdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt al enige tijd data en content aan voor hergebruik. Twee datasets zijn sinds vandaag ook als Open Cultuur Data dataset beschikbaar: de beeldbank en de bibliotheek.

De beeldbank van de RCE bestaat metadata en de digitale bestanden van 550.000 afbeeldingen. De afbeeldingen zijn afbeeldingen van erfgoed die de afgelopen 150 jaar zijn gemaakt. In de beeldbank staan nu vooral foto’s van gebouwde monumenten, afbeeldingen van (scheeps)archeologie en landschap.

De metadata van de beeldcollectie wisselt van kwaliteit. Een van de redenen hiervoor is dat de opbouw van de beeldcollectie langer dan een eeuw geleden gestart is. De gegevens bij met name de foto’s zijn in de meeste gevallen ook de gegevens uit het jaar van de opname. Toch heeft de RCE er voor gekozen het grootste deel van zijn beeldcollectie nu breed ter beschikking te stellen. Aan de actualisering en completering van de gegevens wordt intussen hard gewerkt.

Uit de selectie Rotterdamse beelden, beschikbaar onder een Creative Commons - Naamsvermelding Gelijk-delen licentie

situatieplan Haventerrein (CC-BY-SA)

De bibliotheek van de RCE bestaat uit metadata van ongeveer 150.000 boeken en rapporten op het gebied van (scheeps)archeologie, monumentenzorg, landschap, roerend erfgoed, kunst, etc.

De bibliotheekcollectie van de RCE is samengesteld uit verschillende deelcollecties. Archeologie, Scheeps- en onderwaterarcheologie, Roerend Erfgoed en Onroerend Erfgoed. Vooralsnog worden alleen de metadata van de boekencollectie vrijgegeven.

Lees meer over deze dataset op de datablogs beeldbank en bibliotheek van de RCE.

2 Comments

 1. A.M. Kolkman

  Mooi dat de documenten op internet staan, en dat ze dus voor ieder toegankelijk zijn. ik zoek een kadastrale kaart 1832 van gemeente Holten Ov.
  Maar helaas; de zoekstructuur is me volkomen onduidelijk, en dus zie ik door de bomen het bos niet. Het is een speld in een hooiberg. Niet te doen.
  Heeeeel jammer van het 100x meer handzame watwaswaar.
  (Was dat nou zoveel duurder dan deze site…?)
  Evengoed; bedankt

 2. R.R. Blankenspoor

  Ik zou graag meer willen weten over de bouw van ons huis, monumentaal pand opin Blokzijl, adres Domineeswal 5. Kunt u mij hieriver meer vertellen of kan ik ergens anders terecht?

  Mvrgr,
  R.R. Blankenspoor

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.