Bouw apps en win prijzen

Open Cultuur Data organiseert dit jaar een competitie waarbij we jou vragen om nieuwe toepassingen te maken of bestaande toepassingen uit te bouwen met open cultuur data. Met welke apps kunnen we cultuur verder brengen? De uitdaging die we je willen stellen is om toepassingen te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik (online, offline, onsite) van cultuur. Apps waarmee publieksgroepen op nieuwe manieren bereikt en gebonden kunnen worden.

Te denken valt aan een applicatie als Vistory waarbij historische videobeelden van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid via een mobiele applicatie op basis van locatie bekeken kunnen worden en van commentaar voorzien. Via deze app worden de historische video’s ook voor nieuwe doelgroepen zoals toeristen toegankelijk.

Prijzen
Een vakjury looft drie prijzen uit aan apps die de meeste potentie hebben om het publieksbereik van cultuur te vergroten. Bijvoorbeeld door de vindbaarheid van de data te verbeteren, de data te verrijken of op een nieuwe manier beschikbaar te maken voor publiek. Het Nationaal Archief stelt hiernaast een speciale prijs beschikbaar voor de toepassing die de Nationaal Archief-data op een vernieuwende manier bruikbaar maakt voor doelgroepen die nog weinig gebruik (kunnen) maken van het archief, of hiermee een brug weet te slaan naar de fotopresentatie in de nieuwe publieksruimte die opent in 2013. De totale prijzenpot bedraagt €7.500.

 Prijs  Totaal
Goud € 3.000
Zilver € 1.250
Brons € 750
Nationaal Archief-prijs € 2.500

Spelregels
De Open Cultuur Data competitie duurt zes maanden en de deadline voor inzenden is 31 december 2012. De wedstrijd staat open voor alle soorten hergebruik van data: websites, API’s, mobiele apps, sociale media, games, tablets etcetera. De toepassingen moeten gebruik maken van minimaal één dataset op www.opencultuurdata.nl/datasets. Meer informatie over de spelregels staat gevonden op de Open Cultuur Data Competitiepagina.

Workshop
Wil je meer weten over de achtergrond van de competitie en de datasets? Kom dan naar de (gratis) HACKATHON en Open Cultuur Data workshops die in samenwerking met Hack de Overheid op zaterdag 16 juni georganiseerd worden. Het is ook mogelijk om vragen te stellen via de Open Cultuur Data mailinglist of tussentijds feedback te krijgen op je app via ons contactformulier.

De Open Cultuur Data competitie wordt mogelijk gemaakt door het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst en het Nationaal Archief.

Informatie afbeelding: Collectie Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Foto genomen op de set van het programma De Taal van de Machine (VPRO) d.d. 13 november 1958. Licentie: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/).

2 Comments

  1. Pingback: H A C K A T H O N op 16 juni in de SMART Project Space!

  2. Pingback: H A C K A T H O N op 16 juni in de SMART Project Space! | Hack de Overheid!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.