Apps voor NL

In september 2011 is Open Cultuur Data opgezet vanuit het Innovators Netwerk Erfgoedsector met als doel data én content van culturele instellingen open aan te bieden. Hierbij zijn de handen ineen geslagen met Hack de Overheid, die zich sterk maakt voor het openstellen van data van overheden in Nederland. In het kader van de competitie Apps voor Nederland en het bijbehorende Camping hackaton event dat door Hack de Overheid werd georganiseerd gingen vele coders, hackers, ontwerpers en programmeurs aan de slag, onder meer met de ingebrachte Open Cultuur Datasets. We zijn ontzettend blij dat er in zo’n korte tijd zoveel mooie applicaties zijn gemaakt op basis van deze data: maar liefst 13 in totaal! Enkele van deze applicaties zijn al op deze website uitgelicht, maar voor de volledigheid volgt hierbij een overzicht:

 • Arkyves ICONCLASS Browser: de collectie van het Rijksmuseum is doorzoekbaar gemaakt met gebruikt van het ICONCLASS classificatiesysteem. Developer: Etienne Posthumus, Arkyves. Gebruikte dataset: Rijksmuseum. Blog post over deze applicatie vind je hier.
 • Connected Collection: applicatie die relaties legt tussen collecties van verschillende musea met gebruik van open data. Developer: Wout van Wezel, Cit. Gebruikte datasets: o.a. Amsterdam Museum, Nationaal Archief, Open Beelden (Beeld en Geluid), Rijksmuseum. Blog post over deze applicatie vind je hier.
 • Gezichten van het Rijksmuseum: gezichtsherkenningstechniek maakt het mogelijk gezichten op schilderijen, tekeningen en prenten van het Rijksmuseum op een nieuwe manier te bekijken en daarmee de museumcollectie op een ‘menselijke’ manier te verkennen. Developers: Hans van den Berg en Arjan den Boer, ab-c media. Gebruikte dataset: Rijksmuseum. Blog post over deze applicatie vind je hier.
 • Historische kaarten op de iPad: iPad app gemaakt waarmee je historische kaarten uit de 16e tot 19e uit de collectie van het Nationaal Archief kan bekijken. Developers: Kars Alfrink en Chris Eidhof. Gebruikte dataset: Nationaal Archief. Blog post over deze applicatie vind je hier.
 • Openarchief Twitterstreams: met de Openarchief Twitterstreams krijg je een paar maal per dag een interessante Tweet over het Nederlandse cultuuraanbod. Developer: Hans Nouwens. Gebruikte datasets: o.a. Amsterdam MuseumRijksmuseum.
 • Open Beelden video’s verrijkt met Open Data: de demo laat zien hoe je een video in een verrijkte context kunt afspelen door open databronnen te koppelen aan termen die voorkomen in de spraaktranscripten van de video. Developer: Jaap Blom, Beeld en Geluid, afdeling R&D. Gebruikte datasets: Amsterdam Museum, Open Beelden (Beeld en Geluid), Rijksmuseum. Blog post over deze applicatie vind je hier.
 • Rijks-Quiz van Contente Content: daagt iedereen uit zijn of haar kennis van de schilderkunst te testen. Developer: Ronald Klip, Contente Content. Gebruikte dataset: Rijksmuseum. Blog post over deze applicatie vind je hier.
 • Rijksmonumenten: website waarop de 61.000 rijksmonumenten in Nederland te doorzoeken zijn, verrijkt met informatie van Wikipedia en een koppeling met Google Maps. Developer: Terry van Elk, Elk ICT Services. Gebruikte dataset: o.a. Rijksmonumenten.
 • Rijksmonumenten.info: Mobiele app met alle 61.000 rijksmonumenten van Nederland mobiel beschikbaar, met hierbij ook informatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Wikipedia, afbeeldingen van Wikimedia Commons, RCE, Flickr en van historische archieven en musea. Developers: Hans van den Berg en Arjan den Boer, ab-c media. Gebruikte dataset: o.a. Rijksmonumenten.
 • Rijksmuseum Quiz: quiz over de collectie van het Rijksmuseum: kies uit 4 opties de juiste titel van een gegeven afbeelding. Developer: Nico Witteman. Gebruikte dataset: Rijksmuseum.
 • Rijksmuseum Tijdlijn: doorzoek de collectie van het Rijksmuseum middels een tijdlijn in diverse categorieën. Developer: Ronald Klip, Contente Content. Gebruikte dataset: Rijksmuseum. Blog post over deze applicatie vind je hier.
 • Het Virtuele Rijksmuseum: virtueel Rijksmuseum gemaakt met alle schilderijen, met de juiste verhoudingen in grootte. Developer: Hay Kranen. Gebruikte dataset: Rijksmuseum. Blog post over deze applicatie vind je hier.
 • Vistory – The Interactive Historical Video App: gebruikt geolocatie technologie op smartphones om te bepalen waar je bent en laat je op basis hiervan historische films zien die in de buurt zijn opgenomen. Developers: Jonathan Carter, Paul Manwaring, Jeroen van der Linde, Martin Elshout, Deniz Tezcan (gezamenlijk: Glimworm IT). Gebruikte dataset: Open Beelden (Beeld en Geluid).

De apps met een hyperlink in de titel zijn ingediend voor de Apps voor Nederland competitie. Je kunt stemmen op je favoriete app of apps tot 22 januari. De app met de meeste stemmen wint de publieksprijs ter waarde van €1.500. Dank aan alle ontwikkelaars die Open Cultuur Datasets hebben gebruikt, we zijn er ontzettend blij mee!

Heb je een applicatie gemaakt, maar staat deze niet in het bovenstaande overzicht? Neem dan contact met ons op!

1 Comment

 1. Pingback: Apps Voor Nederland | Sonar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.