Gezichten van het Rijksmuseum

Tijdens en naar aanleiding van het Code Camping event van Hack de Overheid van 26 november zijn er meerdere programmeurs, hackers en coders met de Open Cultuur Datasets aan de slag gegaan. De resultaten hiervan worden op ons blog gezet, met een uitleg van de makers erbij. De zevende demo die we uitlichten is Gezichten van het Rijksmuseum die door ab-c media is gemaakt met de dataset van het Rijkmuseum.

UPDATE: Gezichten van het Rijksmusem is ingediend voor de Apps voor Nederland competitie. Je kunt hier stemmen op deze applicatie.

Voor het weblab van ab-c media én als inzending voor Apps voor Nederland hebben we gezichtsherkenningstechniek toegepast op de schilderijen, tekeningen en foto’s van het Rijksmuseum, waarvan de gegevens en afbeeldingen beschikbaar zijn via de Rijksmuseum API. Dit maakt het mogelijk ze op een nieuwe manier te bekijken en de collectie op een ‘menselijke’ manier te verkennen. De techniek van de gezichtsherkenning begint langzaam gemeengoed te worden. Moderne compactcamera’s zijn ervan voorzien en ook Facebook biedt tegenwoordig de mogelijkheid om naar foto’s met je vrienden erop te speuren. Zou de techniek ook toepasbaar zijn op eeuwenoude museumstukken?

Geïnspireerd door de techniek achter het project The Real Face of White Australia van Kate Bagnall en Tim Sherratt dachten we aanvankelijk aan het gebruik van OpenCV. Al snel kozen we echter voor de techniek van een partij die gezichtsherkenning kant-en-klaar aanbiedt. Face.com viel al snel op als een van de grootste spelers die bovendien haar API gratis beschikbaar stelt. We selecteerden uit de ruim 98.000 beschikbare werken van het Rijksmuseum een redelijk hanteerbare set van 18.000 tekeningen, schilderijen, foto’s en miniaturen en legden die aan face.com voor. De resultaten zijn ronduit indrukwekkend te noemen. Op 4.200 kunstwerken werden door de API zo’n 7.800 gezichten gevonden. Het maakte voor de gezichtsherkenning weinig uit of een persoon gefotografeerd, geschilderd of getekend was. Ook de herkenning van geslacht en kijkrichting blijkt aardig goed gelukt.

Gezichten van het Rijksmuseum - overzichtspagina

Gezichten van het Rijksmuseum - detailpagina

Voor de presentatie van de 7.800 gezichten hebben we een HTML5-toepassing gemaakt met een schermvullend ‘grid’ van gezichten, die random worden gekozen. Daardoor wordt de verscheidenheid goed zichtbaar. Het is mogelijk te filteren op eeuw of soort kunstwerk. Dankzij de gegevens van face.com kan er ook gefilterd worden op geslacht (man/vrouw) en kijkrichting. Als je een persoon aanklikt wordt het originele kunstwerk getoond, met daarnaast alle gezichten die erop herkend zijn. Na aanklikken zoomt het beeld in op de persoon in z’n originele context. Voor deze functionaliteit is jQuery Smooth Zoom Pan gebruikt. Dit pakt mooi uit doordat het Rijksmuseum de afbeeldingen in goede kwaliteit en hoge resolutie beschikbaar heeft gesteld.

Voor meer achtergrondinformatie en natuurlijk de toepassing zelf:
http://weblab.ab-c.nl/rijksmuseum

Vergeet na het bekijken vooral niet te stemmen op deze app!

Hans van den Berg | ab-c media

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.