ConnectedCollection

Tijdens en naar aanleiding van het Code Camping event van Hack de Overheid van 26 november zijn er meerdere programmeurs, hackers en coders met de Open Cultuur Datasets aan de slag gegaan. De resultaten hiervan worden op ons blog gezet, met een uitleg van de makers erbij. De achtste demo die we uitlichten is ConnectedCollection die door Wout van Wezel van Cit is gemaakt met de datasets van o.a. Amsterdam Museum, Nationaal Archief, Open Beelden (Beeld en Geluid), Rijksmuseum.

Zou het niet mooi zijn als je op een museumsite een schilderij van een 17e eeuwse meester bekijkt, je met een druk op de knop gerelateerde stukken kunt zien bij andere musea, zoals vergelijkbare 17e eeuwse schilderijen, of schilderijen van dezelfde schilder, of de op het schilderij afgebeelde spiegel?

De afgelopen jaren hebben veel culturele instellingen hun collecties digitaal beschikbaar gemaakt. Ze hebben dit gedaan via hun eigen website, via websites van thema-gerelateerde samenwerkingsverbanden (bijvoorbeel de SVCN), en via verzamelsites zoals DiMCoN en Europeana. Wat wij daarbij jammer vinden is dat er weinig kruisbestuiving is.

Voor een individueel museum is het lastig om direct te verwijzen naar andere musea. Ieder museum heeft een eigen manier om te zoeken door de collectie en om naar objecten te kunnen hyperlinken. Dit probleem kan worden ondervangen met ConnectedCollection waarmee musea op een eenvoudige manier onderling verwijzingen kunnen opnemen.

ConnectedCollection is een knop op collectiepagina’s van museumsites. Drukt de bezoeker op de knop, dan opent zich een klein venster waarin de bezoeker beschrijvingen te zien krijgt van verwante stukken bij andere musea en waar ingezoomd kan worden op afbeeldingen met hoge resolutie (screenshot van Museum Jan Cunen/Stadsarchief Oss, http://www.collectieonline.nl):

Connected Collection is makkelijk in een website te integreren, en is opgezet om moeiteloos bronnen toe te kunnen voegen.

De oproep van Open Cultuur Data en Apps voor Nederland om meer te doen met open data vormde voor ons de aanleiding om het idee uit te werken. De tool om dat relatief snel te kunnen doen hebben we in de afgelopen jaren ontwikkeld in de vorm van CollectionConnection. CollectionConnection is een programma om verschillende typen data in te lezen, om te zetten in een geschikt formaat, en vervolgens weer op allerlei manieren te ontsluiten. Daarmee konden we zonder problemen de Xml en Excel bestanden, de OAI data en de afbeeldingen inlezen die beschikbaar waren gesteld. Omdat CollectionConnection compatibel is met het Deep Zoom Image formaat van Microsoft, konden we ook eenvoudig de Seadragon Zoom van Microsoft gebruiken om recht te doen aan de hoge resolutie-foto’s van de musea.

Musea kunnen straks zelf bepalen welke gerelateerde collecties getoond worden als op de knop wordt gedrukt, en welke zoekopdracht daarbij moet worden uitgevoerd. Daarnaast willen we ook andere visualisaties mogelijk maken, waarbij bijvoorbeeld twee of meer musea afspreken om op hun collectiepagina’s altijd een paar afbeeldingen op te nemen van gerelateerde objecten bij collega-musea.

Meer informatie (en natuurlijk een knop om op ons te stemmen) is te vinden op http://www.appsvoornederland.nl/apps/connectedcollection en http://www.ConnectedCollection.nl.

2 Comments

  1. Pingback: Het verleden en heden van Open Cultuur Data — Hack de Overheid!

  2. Pingback: Het verleden en heden van Open Cultuur Data

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.