Historische kaarten op de iPad

Tijdens het Code Camping event van Hack de Overheid van 26 november zijn er meerdere programmeurs, hackers en coders met de Open Cultuur Datasets aan de slag gegaan. De resultaten hiervan worden op ons blog gezet, met een uitleg van de makers erbij. De tweede demo die we uitlichten is een iPad app waarmee je historische kaarten uit de 16e tot 19e uit de collectie van het Nationaal Archief kan bekijken. De demo is gemaakt door Chris Eidhof en Kars Alfrink.

 

***

Wij hebben een iPad app gemaakt waarmee je historische kaarten uit de 16e tot 19e uit de collectie van het Nationaal Archief kan bekijken. Het uitgangspunt van de app is dat de kaarten op je iPad kunt bekijken, geordend op jaartal. Hiervoor hebben we alleen de kaarten gebruikt waarvan de precieze jaartallen bekend waren. Dit zijn er in totaal 179 van de 575. Het openingsscherm toont alle kaarten in miniatuurvorm. Voor de schermindeling hebben we gebruik gemaakt van een zogenaamde treemap.

 

Per halve eeuw wordt een deel van het scherm gevuld met de kaarten uit die periode. De grootte van elk deel wordt bepaald door de hoeveelheid kaarten die het bevat. Zo krijg je een beetje een gevoel voor waar qua tijdsperiode het zwaartepunt van de collectie ligt. Als je tapt op een halve eeuw ga je naar een scherm waarop alle kaarten uit die periode op jaartal geordend zijn. Je kunt op iedere kaart inzoomen, tot behoorlijk detailniveau.

Toen we deze dataset op Code Camping Amsterdam gepresenteerd zagen werden we vooral gegrepen door de visuele pracht van al die kaarten. Dat plezier wilden we overbrengen met een app. Met een iPad kun je lekker casual door de kaarten heen bladeren en zoomen en pannen. Alsof je zelf in het archief zit te neuzen.

Kaarten geclusterd per periode

Kaarten binnen een periode, gesorteerd op jaartal

Kaart view

Demo video van de app:

We hebben andere weergaves in plaats van de treemap overwogen, zoals het positioneren van alle kaarten ten opzichte van elkaar op basis van hun geolocatie. Dat bleek lastig, omdat iedere kaart is voorzien van de plaatsnaam zoals die ten tijde van het maken van de kaart werd gebruikt. Jakarta heet bijvoorbeeld Batavia, Sulawesi heet Celebes, enzovoorts. Een eenvoudige ondubbelzinnige mapping van historische plaatsnamen naar huidige namen is er niet, dus konden we dit idee helaas niet realiseren. Een dergelijke mapping is gelukkig niet onmogelijk om te doen, en het Nationaal Archief gaat met de metadata aan de slag, zodat wij en andere ontwikkelaars weer meer met de dataset kunnen doen!

 

Schets van een weergave gebaseerd op geodata:
One of the sketches made during Code Camping Amsterdam

Door:
Chris Eidhof | http://eidhof.nl | @chriseidhof |
Kars Alfrink | http://leapfrog.nl | @kaeru |

Kars Alfrink & Chris Eidhof (en Matt Biddulph) tijdens Code Camping Amsterdam:

1 Comment

  1. Pingback: Hack days as ludic practice – Hubbub

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.