Rijks-quiz

Tijdens en naar aanleiding van het Code Camping event van Hack de Overheid van 26 november zijn er meerdere programmeurs, hackers en coders met de Open Cultuur Datasets aan de slag gegaan. De resultaten hiervan worden op ons blog gezet, met een uitleg van de makers erbij. De eerste demo die we uitlichten is de Rijks-quiz die door Ronald Klip is gemaakt met de dataset van het Rijkmuseum.

UPDATE: De Rijks-Quiz is ingediend voor de Apps voor Nederland competitie. Je kunt hier stemmen op deze applicatie.

Het concept is simpel: raad wie de maker is van het getoonde schilderij. De site pikt een willekeurig schilderij uit de database en toont hierbij de namen van vier schilders, waaronder de maker van het werk. Je krijgt twee punten voor elk goed antwoord, of één punt als je de gegevens van het schilderij hebt opgevraagd. Na tien vragen wordt de score berekend. Je kunt daarna nog een keer de quiz spelen, of de getoonde schilderijen nog eens rustig bekijken.

Het is een pittige quiz geworden. Zelf heb ik nog niet meer dan 13 punten gehaald, van 20 die maximaal te behalen zijn. Het helpt wel als je aan het schilderij kunt zien of de maker een Italiaan of een Nederlander is. Of dat het werk niet middeleeuws is: dan kun je namen als ‘Dirck’ of ‘Meester van …’ wegstrepen. Althans, meestal.

De data van het Rijksmuseum bleek keurig gestructureerd te zijn. De hele dataset omvat zo’n 100.000 items. Voor de quiz heb ik alleen de schilderijen genomen, dit zijn er ongeveer 4.000. De rest van de dataset bestaat uit allerlei objecten en vooral talloze prenten. Een quiz met de prenten zou ondoenlijk moeilijk zijn.

De datamanager van het Rijksmuseum heeft op mijn verzoek de Iconclass toegevoegd aan de data, een classificatie naar onderwerp. Geweldig: ik vraag, het Rijks draait! Ik wil kijken of de prentencollectie daarmee op een handige manier te ontsluiten is.

Hulde aan het Rijksmuseum voor het beschikbaar stellen van de gegevens en de afbeeldingen onder een open licentie. Ik hoop dat andere musea er een voorbeeld aan nemen.

Door: Ronald Klip / contentecontent.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.