Tijdlijn Rijksmuseum objecten

Tijdens en naar aanleiding van het Code Camping event van Hack de Overheid van 26 november zijn er meerdere programmeurs, hackers en coders met de Open Cultuur Datasets aan de slag gegaan. De resultaten hiervan worden op ons blog gezet, met een uitleg van de makers erbij. De derde demo die we uitlichten is de tijdlijn van Rijksmuseum-objectendie door Ronald Klip is gemaakt met de dataset van het Rijkmuseum.

Eerder maakte ik een quiz over de schilderijen in het Rijksmuseum: de Rijks-quiz. In feite is dat een random-item-picker: er wordt telkens een ander willekeurig werk uit de collectie getoond. De kans dat je een van de bekendste werken te zien krijgt is vrij klein en de quiz is daarom ook aardig lastig.Naast de quiz wilde ik iets maken waardoor je op andere manieren de collectie van het Rijksmuseum kunt ontsluiten dan de opties die het museum zelf al op de website biedt.

Standaard manieren zoals zoeken op titel of op naam van de kunstenaar: die zijn er al. Kenmerkend van die manieren is dat je vindt wat je zoekt – op zich wenselijk, maar het kan ook interessant zijn om iets te vinden wat je juist niet zoekt.Het leek me daarom leuk om een tijdlijnte ontwikkelen, omdat dit weer een andere manier is om de collectie te benaderen. Ik heb daarbij ruwweg de collectie-indeling toegepast die het museum zelf hanteert: schilderkunst, Aziatische keramiek, Nederlandse geschiedenis, en een categorie ‘overig’ en de objecten op datum geclusterd. Het zijn allemaal categorieën met enkele duizenden objecten.

De prenten uit het Rijksprentenkabinet zijn om praktische en technische redenen buiten beschouwing gelaten: het zijn er teveel om te presenteren met de gekozen techniek.Het resultaat is een soort grafiek, waarin elk blokje een object voorstelt. Jaartal en titel worden  getoond als je er met de muisaanwijzer op gaat staan, en door op een blokje te klikken wordt een thumbnail getoond. Je ziet verder in één oogopslag op welke periode de nadruk van de betreffende deelcollectie ligt.

Bij de voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis blijkt 1593 het topjaar te zijn. De meeste voorwerpen in die grafiekstaaf hebben als datering 1590-1596, waarvan dan voor de tijdlijn het middelste jaar is genomen, 1593. Het zijn vermoedelijk allemaal voorwerpen uit de overwintering op Nova Zembla (1596-1597).

Het is vooralsnog een lo-tec tijdlijn. Het zou mooi zijn als bij de schilderijen bijvoorbeeld de verschillende stijlperiodes letterlijk zichtbaar zouden worden. En er moet iets gedaan worden met al die prenten. To do dus!

Ronald Klip / contentecontent.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.