Datablog: Film in Nederland (EYE)

Het tweede datablog voor het Code Camping event is aangemaakt! Het gaat om data van de website Film in Nederland van het EYE Film Instituut Nederland (voormalig Filmmuseum).

Film in Nederland schetst een beeld van de ontwikkelingen in de Nederlandse filmgeschiedenis, vanaf de eerste filmvertoning in Nederland (op 12 maart 1896) tot 1940. Het corpus Nederlandse speelfilm 1913-1940 bevat beschrijvingen en metadata van alle lange Nederlandse speelfilms die in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt.

De dataset is beschikbaar als .ods bestand en kan worden gedownload vanaf de website van EYE Film Instituut Nederland. De set bevat 170 speelfilms. Van elke film is een Nederlandse beschrijving beschikbaar en daarnaast onder andere de regisseur, het productiejaar, de premièredatum, geografische namen, trefwoorden, de cast, de producent, de distributeur en het vertoningstheater. Met de set kunnen zinvolle koppelingen gemaakt worden. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het plaatsen van de films in een tijdlijn waarop de belangrijkste historische gebeurtenissen weergegeven worden. Alle beschrijvingen en metadata worden beschikbaar gesteld onder een CC0 licentie. De data kan worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zowel voor non-profit als voor commercieel gebruik.

Meer informatie over de dataset en het gebruik hiervan kun je vinden op de Code Camping wiki.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.