Datablog: Kaarten Nationaal Archief

Het vierde Datablog voor het Code Camping event is aangemaakt! Het gaat om buitenlandse kaarten van het Nationaal Archief. Om precies te zijn om de Verzameling Buitenlandse Kaarten Leupe, 16e-19e eeuw, archiefinventaris 4.VEL. Denk aan zee-atlassen, zee-, kust- en rivierkaarten, landkaarten, plans, enzovoorts…

Inhoudelijk is 4.VEL een mash-up avant la lettre van allerlei kaarten van verschillende archiefvormers. Een groot aantal kaarten uit 4.VEL is in de afgelopen jaren gescand en wordt getoond in de beeldbank van het Nationaal Archief; in totaal 477 stuks. De 477 scans en de bijbehorende records zijn beschreven op basis van de Dublin Core en zijn door middel van OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) uit het grotere geheel van ruim 590.000 beeldbankrecords te filteren.

De twee datasets zijn aangemeld bij data.overheid.nl onder een CC Zero licentie. Voor zowel de archiefinventaris (EAD / XML) als de records en afbeeldingen (OAI-PMH) geldt dat ze vrij te gebruiken zijn en alle vormen van hergebruik zijn toegestaan.

Meer informatie over de dataset en het gebruik hiervan kun je vinden in de Datablog van het Nationaal Archief op de Code Camping wiki.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.