Breng afbeeldingen tot leven met Wiggle

Door: Richard Jong (Frontwise)

Bij de laatste editie van de Open Cultuur Data Challenge won de applicatie Wiggle een eervolle vermelding. Wat is Wiggle, wat doet het met open cultuur data en hoe is het gegaan sinds de challenge?

Wiggle is een online applicatie waarmee je afbeeldingen van het Rijksmuseum en het Nationaal Archief letterlijk een nieuwe dimensie kunt geven. Door met je muis op de afbeelding te tekenen kun je een dieptemap maken: donker is dichtbij en licht is ver weg. Vervolgens zet de software dit om in een beweging, die je afbeelding 3D maakt.

wiggle2.gif

Door dit verrassende visuele effect kunnen de afgebeelde werken bij een breed publiek op belangstelling rekenen. De gebruiksvriendelijke interface maakt het mogelijk voor leken om ook eigen Wiggles te maken en hiermee een nieuwe interactie aan te gaan met de cultuur.

Sinds de lancering van Wiggle zijn er al vele honderden creaties gemaakt. Een aantal hiervan werd gemaakt tijdens Museumnacht 2014 door de bezoekers van het Amsterdam Museum bij de Wiggle-stand. Ook op Twitter worden de Wiggles inmiddels door enthousiaste gebruikers met elkaar gedeeld. Al deze aandacht heeft reeds geleid tot vele interessante, mooie en ook grappige Wiggles:

wiggle_24.gifwiggle_512.gifwiggle_446.gifwiggle_50.gifwiggle_421.gif

Nieuwsgierig geworden naar deze innovatieve toepassing van open cultuur data? Maak je eigen Wiggle op http://wiggle.frontwise.com.

Over Frontwise

Frontwise houdt zich bezig met het ontwerpen en bouwen van slimme interfaces, maatwerksoftware en mobiele applicaties. Onze focus ligt op het creeëren van een perfecte user experience door middel van innovative digitale ontwerpen en producten met een hoge mate van afwerking. Binnen de culturele sector maakte Frontwise al eerder digitale innovaties voor het Nationaal Archief en stichting Beeld en Geluid.

Bekijk onze projecten op www.frontwise.com en neem gerust contact op om de mogelijkheden te bekijken om met jouw culturele data een nieuw publiek aan te spreken.

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.