Terugblikken en vooruitkijken

Op 12 januari vond de Open Cultuur Data Nieuwjaarsborrel plaats in het Amsterdamse Andaz Hotel. Nieuwjaarsbijeenkomsten zijn natuurlijk altijd de ideale gelegenheden om terug te kijken en vooruit te kijken. Het terugkijken bestond uit het prijzengeld uitreiken aan de winnaars van de Open Cultuur Data Challenge en de Noord-Hollandse gedeputeerde Elvira Sweet was aanwezig om vooruit te kijken naar de Masterclass.

Een mijlpaal voor Open Cultuur Data

Scaled Image

Prijswinnaars van de Challenge: Hugo van Wissen (Museum Detective), Sietse Brouwer (De Blozende Ets) en Ernst Dommershuijzen (Virtueel Museum). Fotograaf: Xander Bouwman CC-BY-SA

In het kader van Open Cultuur Data is in 2014 een nieuwe Masterclassronde georganiseerd, de Open Cultuur Data API gebouwd en de App-Challenge georganiseerd. Op de nieuwjaarsreceptie waren alle oud-masterclass deelnemers, ontwikkelaars en andere leden van de Open Cultuur Data community uitgenodigd.

Met 20 deelnemers aan de Masterclass, 19 ingezonden apps tijdens de Challenge en een API met een groeiend aantal gekoppelde datasets is 2014 een belangrijke mijlpaal voor de vrije toegang tot erfgoed.

Na een intensief begeleidingstraject hebben op de nieuwjaarsbijeenkomst de vier winnaars (Eugene Tjoa van Tag-Art kon helaas niet aanwezig zijn) van de Challenge ook elk hun geldbedrag van 5000 euro ontvangen. De ontwikkelaars zijn geholpen met het afstemmen van de apps op nieuwe en bestaande doelgroepen, daarnaast worden ontwikkelaars gedwongen na te denken over het exploitatiemodel van hun app en worden ze technisch ondersteund om zoveel mogelijk open cultuurdata te gebruiken in hun app. De vier ontwikkelaars hebben hun app mogen pitchen en aangegeven hun de apps verder ontwikkeld zijn. Je kan alvast een voorproefje nemen door de nieuwe versie van Virtueel Museum  hier te bekijken. Binnenkort volgt een volledig jaaroverzicht die op deze website gepubliceerd zal worden.

Noord-Holland

Scaled Image 1

De Noord-Hollandse gedeputeerde Elvira Sweet neemt het onderzoeksrapport “Noord-Holland heeft koploperpositie open cultuurdata in vizier” officieel in ontvangst. Fotograaf: Xander Bouwman CC-BY-SA

In 2014 is er ook een inventarisatie uitgevoerd bij 33 Noord-Hollandse erfgoedinstelling in opdracht van de provincie Noord-Holland. Het rapport dat voortvloeit uit deze inventarisatie is op de Nieuwjaarsbijeenkomst aangeboden aan gedeputeerde Elvira Sweet (cultuur).

Zij sprak bij de ontvangst over het belang van het ontsluiten van erfgoed als open data voor de provincie Noord-Holland. De provincie wil graag koploper zijn als het gaat over open data in heel Nederland. In februari start een Masterclassreeks voor Noord-Hollandse erfgoedinstellingen vanwege de grote behoefte aan meer kennis omtrent het onderwerp bij de geinterviewde instellingen.

Vernieuwde search.opencultuurdata.nl

Niet alleen ontwikkelaars kunnen gebruiken maken van de erfgoedschat die beschikbaar is in de Open Cultuur Data API. Maar er is door Frank Sträter ook een zoekmachine gemaakt: search.opencultuurdata.nl. Deze is door Tim Meerhof van Open State verder ontwikkeld met een nieuw design en extra functionaliteit om video’s te bekijken. Deze versie is op de nieuwjaarsbijeenkomst officieel onthuld. Via deze zoekmachine zijn 850.000 objecten te vinden van 10 verschillende erfgoedinstellingen. Dit aantal zal geleidelijk aan uitgebreid worden.

 

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.