Open Cultuur Data Masterclass Noord-Holland 2015

COLLECTIE TROPENMUSEUM Schoolbord voor het leren van het alfabet (M tm Z) TMnr 5723-12b 1998 CC-BY-SA 3.0

COLLECTIE TROPENMUSEUM Schoolbord voor het leren van het alfabet (M tm Z) TMnr 5723-12b
1998 (CC-BY-SA 3.0)

Werk jij bij een culturele erfgoedinstelling in de provincie Noord-Holland? Wil jij meer weten over de mogelijkheden van open data voor jouw instelling? Wil jij graag met open cultuurdata aan de slag? Schrijf je dan snel in voor de Open Cultuur Data Masterclass die in februari 2015 zal starten. Tijdens zes maandagen kom je alles te weten over open (cultuur)data, auteursrechten, beleid en techniek. De Masterclasses zullen georganiseerd worden door de Open State Foundation en Kennisland.

Waarom?
Aanleiding voor de Masterclass is een inventarisatie die Open Cultuur Data in opdracht van de Provincie Noord-Holland uitgevoerd heeft. Van de 33 geïnterviewde Noord-Hollandse erfgoedinstellingen had 76% interesse om deel te nemen aan een Open Cultuur Data Masterclass. Reden voor de provincie Noord-Holland om de Open State Foundation te vragen om op korte termijn een Masterclass te organiseren. Het rapport dat voortvloeit uit de inventarisatie is hier terug te lezen.

Inhoud
In de Masterclass ontwikkel je, samen met collega-cultuurprofessionals en onder leiding van experts, een strategie voor het vrijgeven van collectiedata en word je begeleid in de implementatie daarvan. Er zal in de Masterclass ingegaan worden op de auteursrechtelijke aspecten van metadata en content en het toepassen van open content-licenties, als ook de technologische en beleidsaspecten van open data. Samen met collega’s uit de sector werk je vanuit een theoretische basis aan je eigen praktijkcase.

De datasets die in de masterclass vrijgegeven worden, zullen gepromoot worden via de in 2014 gebouwde Open Cultuur Data-API, waardoor ze beschikbaar komen in reeds bestaande open cultuurdata apps. Samen met Oneindig Noord-Holland wordt bekeken waar behoeftes liggen op het vlak van open cultuurdata. De Masterclass bestaat uit zes sessies die zullen plaatsvinden op maandagen in februari tot en met mei.

• maandag 9 februari 2015: Introductie, kennismaking en cases
• maandag 16 februari 2015: Auteursrecht en open licenties
• maandag 9 maart 2015: Technologie, hergebruik en toepassingen
• maandag 23 maart 2015: Beleidsvorming, risico’s en voordelen
• maandag 13 april 2015: Open Cultuur Data in NH. I.s.m. Uit in NH en Oneindig Noord-Holland
• maandag 18 mei 2015: Terugkomdag: lessons learned (beleid en visie)

De bijeenkomsten duren van 14:00 tot 17:00 en er is ongeveer drie uur voorbereidingstijd per sessie nodig. Een geschikte locatie in Noord-Holland, die centraal ligt voor alle deelnemers, zal gezocht worden na de sluiting van de inschrijvingen.

Achtergrond
Open Cultuur Data heeft in 2012 en 2014 Masterclasses georganiseerd voor in totaal 37 verschillende erfgoedinstellingen. Van Visserijmuseum Zoutkamp tot het Stedelijk Museum Amsterdam. Inmiddels heeft dat geresulteerd in het vrijgeven van 51 verschillende datasets die op hun beurt weer 40 apps mogelijk gemaakt hebben.

Na deze succesvolle landelijke Masterclasses kiest Open Cultuur Data samen met de provincie Noord-Holland voor een regionale benadering. Deze regionale benadering zorgt ervoor dat meer instellingen de kans krijgen om mee te doen aan de Masterclass en meer te leren over open data voor hun culturele instelling.

Deelname
De Masterclass is bedoeld voor professionals werkzaam in de culturele sector (erfgoedinstellingen, musea, archieven, bibliotheken, media) die geïnteresseerd zijn in open data, hier meer kennis over willen verkrijgen en er in de praktijk mee aan de slag willen gaan. Dit kunnen marketing- of communicatieprofessionals zijn, collectiebeheerders of bijvoorbeeld professionals werkzaam op een digitaliserings-, e-cultuur of rechtenafdeling.

De Masterclass wordt geleid door Lex Slaghuis en Tom Kunzler (Open State Foundation) met bijdragen van Kennisland en diverse andere organisaties. Deelname aan de zes sessies van de Masterclass kost €145,- (inclusief BTW), voor instellingen die werken op basis van vrijwilligers is deelname gratis. Dit is een bijdrage voor de locatie en catering van de bijeenkomsten.

Inschrijven
Er is plek voor 12 deelnemers en deelnemers moeten bereid zijn om een of meerdere datasets vrij te geven en worden tot 3 maanden na afronding van de Masterclass begeleid in het beschikbaar stellen van hun data. Inschrijven voor de Masterclass kan tot uiterlijk vrijdag 23 januari via dit formulier. Twee weken voor aanvang van de masterclass wordt kenbaar gemaakt of er voldoende deelnemers zijn en of je geselecteerd bent om mee te doen. Voor vragen over de Masterclass neem contact op met Tom Kunzler (tom@openstate.eu)

De Masterclass Noord-Holland wordt georganiseerd in het kader van Open Cultuur Data. Open Cultuur Data is een gezamenlijk initiatief van Kennisland, Open State Foundation en Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De Masterclass Noord-Holland wordt financieel ondersteund door de Provincie Noord-Holland en uitgevoerd door Open State en Kennisland.

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.