Museumn8: Apps in het Gewelf

foto door Meriam de Lange (CC-BY-SA 4.0)

Aan de slag met Wiggle. Foto: Meriam de Lange (CC-BY-SA 4.0)

Op zaterdag 1 november vond in Amsterdam de Museumn8 plaats. De avond om op een interactieve manier cultuur te ontdekken. Open Cultuur Data kon niet ontbreken en organiseerde voor de eerste keer de Amsterdam App Dungeon in het Amsterdam Museum. Je eigen Wiggle maken met een biertje in de hand en zelf door het Amsterdam Museum met Museum Detective? Dit kon allemaal in de App Dungeon die officieel geopend werd door gedeputeerde Sweet van de provincie Noord-Holland.

Het Amsterdam Museum was als Open Cultuur Data pionier gastheer van de App Dungeon. De avond werd speciaal geopend door gedeputeerde Elvira Sweet, verantwoordelijk voor cultuur in Noord-Holland. Open State en Kennisland hebben in opdracht van de provincie namelijk een inventarisatie uitgevoerd naar Open Cultuur Data in de culturele sector van Noord-Holland.

Gedeputeerde Sweet open de App Dungeon, foto door Meriam de Lange (CC-BY-SA 4.0)

Gedeputeerde Sweet opent de App Dungeon, foto door Meriam de Lange (CC-BY-SA 4.0)

Voor deze inventarisatie zijn 33 erfgoedinstellingen geïnterviewd en de eerste resultaten werden tijdens de Museumn8 gepresenteerd. Zo hebben alle 33 gesproken instellingen  digitale objecten en 88% van de gesproken instellingen gaf aan extra bezoekers met open data te kunnen generen. Tot slot was er bij 75% van de instellingen een behoefte tot meer kennis over open (cultuur)data. Het volledige rapport zal binnenkort op deze website gepubliceerd worden.

Met Apps aan de slag

De vier winnaars van de App challenge, plus de eervolle vermelding Wiggle, zijn uitgenodigd om tijdens de App Dungeon hun apps te presenteren. De Open State Foundation begeleidt de winnaars om hun app verder te brengen en de Museumn8 was daarvoor een geweldige kans. Honderden bezoekers die met je App aan de slag gaan en nuttige feedback geven. Zo kun je hier nu stemmen op de mooiste Wiggle en de maker belonen met een museumjaarkaart.

Museum Detective installeren. Foto door: Meriam de Lange (CC-BY-SA 4.0)

Museum Detective installeren. Foto door: Meriam de Lange (CC-BY-SA 4.0)

Daarnaast kon je ervaren hoe je een Virtueel Museum met een Oculus Rift kon bezoeken, je kennis testen van het Amsterdam Museum met Tag-Art, je eigen kunst liken of swipen met de kunst-Tindr de Blozende Ets. Tot slot was het voor het eerst mogelijk om met Museum Detective het Amsterdam Museum te verkennen. Installeer de app op je iPhone en de app laat je met behulp van Beacons het museum ontdekken.

De ultieme vorm van hergebruik is natuurlijk open cultuurdata-apps die door de meer dan 4.000 enthousiaste bezoekers van het Amsterdam Museum gebruikt worden! Proef de sfeer zelf door de fotoreportage te bekijken.

 

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.