Doe mee met de impactmeting open cultuurdata!

Altijd al willen weten hoe vaak jullie open cultuurdata nu werkelijk gebruikt wordt? Open Cultuur Data wil samen met erfgoedinstellingen meer inzicht krijgen in het hergebruik en bereik van open cultuurdata in Nederland. We nodigen erfgoedinstellingen uit om mee te doen met een eerste overkoepelde meting op basis van openbare gebruikersstatistieken van Wikimedia Commons en Europeana.

Hoe kun je meedoen? We willen graag weten welke Nederlandse cultuurinstellingen open cultuurdatasets op Wikimedia en/of Europeana delen. Als je je dataset(s) aanmeldt, helpen wij je met het analyseren en vergelijken van gebruiksstatistieken. Doe mee met de meting en meld je dataset(s) uiterlijk op 30 oktober via deze link aan:

https://nl.surveymonkey.com/s/OCD-Open-Inventarisatie

Hier kun je de inventarisatie downloaden als pdf. Deelname duurt tussen de 5 en 10 minuten.

Wat levert deelname mij op? Deelname aan deze inventarisatie stelt ons in staat jullie meer inzicht te geven in de impact (hergebruik en bereik) van jullie datasets binnen Wikipedia en de portal van Europeana. Ook kunnen we met jullie hulp deze impact in een bredere kader plaatsen, de impact van de gezamenlijke Nederlandse open cultuurdatasets via deze kanalen. Hoe meer instellingen aan deze inventarisatie bijdragen, hoe completer het inzicht in de impact van Nederlandse open cultuurdatasets zal worden.

Naast de metingen op basis van statistieken van Wikimedia Commons en Europeana zal Open Cultuur Data onder meer metingen doen via de OCD API en algemene best practices publiceren over impactmeting van open cultuurdata. We streven naar een zo compleet mogelijk beeld, zodat het erfgoeddomein inzicht krijgt in de impact van open cultuurdata. We hopen daarom van harte dat jouw open cultuurdataset onderdeel wordt van de impactmeting!

In november staat de eerste nulmeting via Wikimedia Commons gepland. Uitgangspunt is dat de metingen vervolgens regelmatig uitgevoerd worden. Zo ontstaat inzicht in de impact van open cultuurdata over een langere periode, zowel voor de Nederlandse cultuursector als geheel, als voor de specifieke open cultuurdatasets van individuele instellingen. Via deze website zullen we onze bevindingen regelmatig terugkoppelen in de vorm van rapportages en trends. Hiermee zetten we een belangrijke eerste stap in het opbouwen van bewijsvoering rond de impact van open cultuurdata in Nederland.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog, neem dan contact op met Josefien Schuurman (jschuurman [at] beeldengeluid.nl).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.