Creative Commons Nederland vraagt feedback op vertaling CC 4.0

Eind vorig jaar is er een nieuwe versie van de Creative Commons-licenties gelanceerd. Deze nieuwste versie speelt in op de ontwikkelingen op het gebied van het auteursrecht en aanverwante rechten, en de nieuwe technologische mogelijkheden van het internet. Om de kwaliteit en leesbaarheid van de Nederlandse vertaling te garanderen houdt Creative Commons een publieke consultatie. Deze feedbackperiode loopt tot 1 september 2014.

Creative Commons-licenties zijn belangrijk voor Open Cultuur Data. De licenties geven een gestandaardiseerde manier om toestemming te verlenen aan derden voor het (her)gebruik van culturele data. Bijna alle dataset die beschikbaar gesteld worden op Open Cultuur Data zijn met de gereedschappen van Creative Commons vrijgegeven. CC0 wordt gebruik voor metadata en voor content wordt – afhankelijk van de rechtensituatie en de voorkeur van de instelling – CC0, PDM, CC BY en CC BY-SA gebruikt.

Door feedback te geven zorg je ervoor dat de Nederlandse vertalingen van de licenties zo leesbaar mogelijk zijn. Dit schept veel duidelijkheid voor de culturele instellingen en komt het hergebruik van het gelicenseerde cultureel erfgoed ten goede.

De 4.0 licenties zijn vertaald door Creative Commons Nederland en Creative Commons België. Kennisland coördineert de vertaling en is partner van Creative Commons Nederland en Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.