Eén zoekmachine voor genealogiedata

Afbeelding: Johann Christoph Gatterer, Handbuch der neuesten Genealogie. Bron: Ex Bibliotheca Gymnasii Altonani

Als resultaat van de masterclass gaf Erfgoed Leiden en Omstreken in oktober 2012 als eerste een substantiële set genealogische informatie als open data vrij. Eind vorig jaar volgde het Gemeentearchief Ede met een set gereconstrueerde persoonskaarten. En nu is er één zoekmachine die al deze genealogische data makkelijk doorzoekbaar maakt: Open Archieven.

Open Archieven is een initiatief van genealogie-expert Bob Coret. Genealogische data is handig voor als je bijvoorbeeld stamboomonderzoek wil doen. Denk bij genealogische data aan gegevens uit volkstelling- en bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begraafregisters en akten van de Burgerlijke Stand.

Naast de data van Erfgoed Leiden en het Gemeentearchief Ede ontsluit de zoekmachine ook bevolkingsregisterdata van het streekarchief Langstraat Heusden Altena en maakt ze gebruik van index gegevens van verschillende stamboomonderzoekers.

Op dit moment bestaat de totaal geboden dataset uit zo’n 4,4 miljoen persoonsvermeldingen. Zodra Open Archieven kennis neemt van nieuwe genealogische open data bronnen van particulieren of instellingen, worden deze opgenomen.

Wel een minpuntje is dat de gegevens links kunnen bevatten naar online scans van bronnen van derden die niet vrij hergebruikt zouden kunnen worden. De scans van Erfgoed Leiden en Omstreken (een kleine 4 miljoen en dus het merendeel van de data) worden wel onder CC0 aangeboden. Wat betreft het Gemeentearchief gaat het alleen om metadata (CC0).

Lees meer over Open Archieven op de datablog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.