Challengers van start

Challengers

Lancering Open Cultuur Data Challengers.

Gisterenavond vond de lancering plaats van het gloednieuwe Challengers-programma. Sinds 2011 is het Open Cultuur Data-netwerk bezig om data van culturele instellingen te openen en daar nieuwe Apps mee te maken. Nu er 39 datasets beschikbaar zijn en zo’n 40 culturele Apps gemaakt, is het tijd voor een volgende uitdaging. Hoe kunnen we het succes van de Apps versnellen? Hoe kunnen we nog meer en betere data beschikbaar maken?

Challengers
Met zo’n 70 developers, data-eigenaren en open data liefhebbers gingen we daarover in gesprek tijdens de lancering van de Challengers in op het hoofdkantoor van Hack de Overheid (onderdeel van de Open State Foundation) in Amsterdam-Noord.

Paul Keller (Kennisland) trapte de lancering af met een terugblik op wat we de afgelopen jaren gedaan hebben. Een van de succesvolle initiatieven die we dit jaar met een nieuwe groep data-eigenaren gaan doen is de Masterclass open data. Met een groep van 20 collega’s uit de culturele sector ontwikkel je een strategie voor het vrijgeven van collectiedata en word je begeleid in de implementatie daarvan.

Tot en met 10 februari kun je je inschrijven voor de masterclass. Het loopt hard, maar er is nog plek. Dus, werk je voor een culturele instelling, heb je plannen om data te openen en kun je daar wat hulp bij gebruiken? Schrijf je in. Het Centraal Museum, Fries Museum en Nationaal Archief gingen je al voor…

Maarten Brinkerink (Beeld en Geluid) besteeg de zeepkist en kondigde de bouw van een API aan. Om het developers makkelijker te maken om met open cultuur data aan de slag te gaan, maken we dit jaar een API waarin beschikbare datasets gemakkelijk aan te roepen zijn. Ook gaan we verder met het thema metrics. We gaan dit jaar de impact van cultuur data dan ook echt meten! Nuttig dus voor instellingen die meer strategisch inzicht nodig hebben om hiermee aan de slag te gaan.

Arjan El Fassed (Open State) sloot het officiele gedeelte af met een sneak preview op de Challenge. Developers kunnen cultuur apps in een open categorie indienen en een categorie ‘een leven lang leren’. Er is 20.000 euro aan prijzengeld beschikbaar en, anders dan de Competitie 2012, krijgen de winnaars onder begeleiding van de Open State Foundation nog eens een extra boost.

Netwerk
Kortom, het Challengers-programma daagt developers en data-eigenaren uit om nog nauwer samen te werken rond het openen en beschikbaar stellen van data, en het versnellen van Apps. Afsluitend vond een netwerkborrel plaats waar we in gesprek gingen over de Challengers. Het Open Cultuur Data Challengers programma wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.