Hackathon Publieke Omroep

Op zaterdag 9 november is er een Hackathon Publieke Omroep op het Mediapark in Hilversum! Open Cultuur Data is natuurlijk ook radio en televisie. Nieuwe data zoals historische programmagidsen en beschrijvende metadata over deze programma’s,  bieden tevens unieke kansen voor Open Cultuur Data, Content en bestaande Apps. Nieuw op deze hackathon is dat programmeurs zich kunnen aansluiten bij een team geleid door een programmamaker uit Hilversum. Kortom, een prachtig begin van Omroep Data.

Publieke Omroep zet de deuren open

Geïnspireerd door de successen van het Open Cultuur Data Netwerk heeft de NPO besloten om op de hackathon in juni  de mogelijkheden van omroepdata aan het verkennen met app-makers.  De NPO heeft samen met Beeld en Geluid de ambitie om nog meer data tijdig vrij te geven en een serie van Apps en initiatieven mogelijk te maken. Hierop zijn alle omroepen en programmamakers benaderd om data te leveren.

Omroep Data en Cultuur Data

Bij de omroep wordt continue materiaal ontwikkeld en uitgezonden. Het vrijgeven van actuele content is (en blijft) een uitdaging, zolang er niet bij de productie open content ontwikkeld wordt. Gelukkig is er in de tussentijd meer in Hilversum te vinden. Programmagidsen, kijkcijfers, fragmentinformatie, metadata van uitzendingen, ondertiteling, etc. Er is een wereld van data waar waarde mee te creëren is. Juist met deze data kunnen Apps ontwikkeld worden waardoor men sneller, makkelijker relevante content kunnen vinden. Apps voor het tweede scherm, bijvoorbeeld, die bij het kijken naar Kunst en Kitsch automatisch een schilderijen uit diverse digitale  erfgoedcollectie ophaalt.

Team Up met de Publieke Omroep

Open Cultuur Data App-makers kunnen zich inschrijven op een team van één van de programmamakers of met een eigen team komen. Zo zijn er de teams Rachid Finge (NOS radio) en Jasper Koning (Tegenlicht),  maar zullen er ook teams van de Ster, Incontext en Pownieuws komen.

Meer informatie  en inschrijven kan op de website van Hack de Overheid.

De Hackathon Publieke Omroep wordt mede mogelijk gemaakt door NPO en Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. 

About Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is directeur van wikiwise en houdt zich bezig met nieuwe, open vormen van informatie, samenwerken, kennisdelen en data uitwisselen. Hij heeft ervaring in de consultancy (Boer & Croon), ICT-beheer (UvA, SOS International) en applicatie-ontwikkeling (Delta Lloyd, B2Build software). Zijn opleiding: Vrije Universiteit Informatica.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.