Nationaal Archief lanceert Histragram applicatie

Het Nationaal Archief lanceert vandaag een uitgewerkte versie van Histragram. Met Histragram, een van de winnaars van de Open Cultuurdata App-wedstrijd 2012, kun je digitale ansichtkaarten met foto’s uit de collectie van het Nationaal Archief maken. Speciaal voor deze gelegenheid geeft het Nationaal Archief nog een aantal nieuwe open data sets vrij.

Digitale ansichtkaarten

Histagram is een uitgewerkte versie van de toepassing waarmee het bedrijf Frontwise vorig jaar meedeed aan de Open Cultuurdata App-wedstrijd en een van de prijzen in de wacht sleepte. Sindsdien is Histagram verder doorontwikkeld tot een applicatie voor Facebook. Het is nu heel eenvoudig om een van de fraaie foto’s van het Algemeen Nederlands Persbureau (Anefo) uit de collectie van het Nationaal Archief te gebruiken om een digitale ansichtkaart in elkaar te zetten en ook te versturen.

Open Data en het Nationaal Archief

In de zomer van 2012 stelde het Nationaal Archief al een aanzienlijke hoeveelheid foto’s beschikbaar onder een open CC-BY-SA licentie. Daar zijn sindsdien nog een drietal kleine datasets bijgekomen (kaarten en foto’s) waardoor de teller tot vandaag op circa 150.000 open data objecten staat. Vandaag komen daar de volgende sets nog bij:

  • 500.000 scans van archiefstukken (zoals die nu via de online archiefinventarissen op deze website getoond worden)
  • 100.000 foto’s
  • 1.350.000 index-records uit 96 indexen
  • 6.200 kaarten

Lees meer over deze dataset op de website van het Nationaal Archief. Binnenkort zullen er op deze website ook nieuwe datablogs over verschijnen. Voor meer informatie, neem contact op met Tim de Haan via @timmietovenaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.