Publicatie drie papers

Afgelopen maanden heeft Open Cultuur Data succesvol een masterclass gegeven. 17 deelnemers van verschillende culturele instellingen en instituten deden mee. In 5 bijeenkomsten werden zij begeleid bij het open beschikbaar stellen van culturele datasets.

Voor deze masterclass heeft Creative Commons-Nederland  met hulp van enkele culturele instellingen en de R&D afdeling van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een drietal papers geschreven. Elk van deze papers beschrijft benodigde kennis om culturele data open beschikbaar te stellen.

Open Cultuur Data stelt nu deze papers onder een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 licentie beschikbaar. Met deze licentie staan wij anderen toe om de papers te kopiëren, te distribueren, en om delen van de papers in andere teksten te gebruiken, ook voor commerciële doeleinden, zolang Creative Commons-Nederland maar als auteur wordt vermeld van deze teksten.

Auteursrecht en Open Data in de Culturele Sector

Naast technologische uitdagingen vormt het auteursrecht een van de grootste drempels voor het open beschikbaar stellen van de collectie en aanverwante data.

In de eerste paper wordt ingegaan de diverse auteursrechtelijke aspecten van het auteursrecht. Er wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen content en metadata, er wordt gesproken over reproducties en de duur van het auteursrecht. Ook worden netelige kwesties over vrijwilligers hier getackeled.

Download de paper hier.

Creative Commons-licenties en methoden voor het openstellen van culturele data

Naast het uitzoeken wie nou eigenlijk rechthebbende is van de gedigitaliseerde collectie en beschrijvende metadata is het voor open cultuur data van belang dat je andere toestemming geeft tot het gebruik van je dataset.

In de tweede paper wordt de werking van Creative Commons-licenties uiteengezet. Door Creative Commons-licenties te gebruiken geeft je iedereen toestemming om het werk onder bepaalde voorwaarden te gebruiken en te verspreiden. Als je eenmaal een licentie gekozen hebt zal je de licentie ook goed moeten communiceren naar de gebruikers van je data. De plaatsing van de licentie in je metadata en andere gereedschappen worden in deze papers ook beschreven. Openbeelden.nl is door deze paper gebruikt als een best-practice voorbeeld.

Download de paper hier.

Open Data: Delen, Verbinden, Verrijken

Nu we weten wat er ontsloten mag worden en op welke manier dit gedaan wordt blijft de vraag wat anderen kunnen doen met open data.

De derde en laatste paper gaat over het delen, verbinden en verrijken van open data en hoe je als culturele instelling daar het meeste uit kunt halen.

De laatste paper rust zwaar op de ervaringen van het Nationaal Archief, het Amsterdam Museum, ab‐c Media, EYE Film Instituut Nederland, het Rijksmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze culturele instellingen waren nauw betrokken bij de masterclass en hebben allemaal al enige tijd datasets beschikbaar.

Download de paper hier.

Klik op  onderstaande links voor een overzicht van de masterclass bijeenkomsten:

 

1 Comment

  1. Pingback: Big data in de erfgoedsector: vernieuwende apps dankzij Open Cultuur Data – IP | vakblad voor informatieprofessionals

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.