Open Data zoekmachine

Tijdens en naar aanleiding van de HACKATHON van Hack de Overheid van 16 juni zijn er meerdere programmeurs, hackers en coders met de Open Cultuur Datasets aan de slag gegaan. De resultaten hiervan worden op ons blog gezet, met een uitleg van de makers erbij. In dit demoblog licht Bas van Dijk van Oxyva.nl de door hen ontwikkelde Open Data zoekmachine toe, waarin o.a. al onze datasets zijn opgenomen.

Tijdens de HACKATON van 16 juni 2012 viel het ons op dat er geen centrale plaats was om makkelijk open data bronnen te vinden. De meeste websites zijn gericht op beschrijvingen van datasets van één organisatie. Om deze reden leek het ons een goed idee om zelf een platform op te gaan zetten waar je door de bronnen kunt zoeken op onderwerp, licentie, categorie enz. Dit platform is uiteindelijk OpenDataNederland.org geworden.

Vaak is een dataset interessant, maar soms is niet meteen duidelijk hoe deze dataset praktisch gebruikt kan worden. Er zijn diverse data tools die data kunnen bewerken of visualiseren. Hiervoor hebben we de Open Data Tools sectie ingericht waar je deze tools kunt vinden. Per tool worden suggesties gedaan welke datasets met deze tool bewerkt of gevisualiseerd kunnen worden. Voor de Open Datasets geldt het omgekeerde, bij de dataset worden suggesties gedaan van welke tools mogelijk interessant zijn om bij een dataset te gebruiken.

Naast een traditionele lijst kun je er ook voor kiezen om alle datasets via de Open Data Kaart te bekijken. Op deze kaart kun je precies zien op welke gebied een dataset van toepassing is. Wij geven hier alleen datasets weer die op een bepaalde locatie betrekking hebben. Een andere weergave is de Open Data Tijdlijn. Via deze weergave worden alle datasets over een bepaalde periode op een tijdlijn geplaatst.

Na een maand brainstormen en programmeren is het nu zover dat we het OpenDataNederland.org platform live is. Inmiddels bestaat onze database uit meer dan 340 datasets en groeit nog steeds.

Voor nu hanteren wij voor datasets het beleid dat de data vrij en kosteloos te verkrijgen moet zijn. Door minder streng te focussen op de exacte definitie van Open Data zijn wij in staat een breder aanbod aan datasets in onze database op te nemen. Voor de toekomst is ons doel om de grootste catalogus van Nederlandse datasets te worden. Wellicht dat we op termijn naast de Open Data Kaart en Open Data Tijdlijn nog andere weergaven kunnen aanbieden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.