Samen doen en leren

Na een succesvolle eerste H A C K A T H O N vorige week zaterdag vond de laatste bijeenkomst van de Open Cultuur Data Masterclass op maandag 18 juni plaats. De masterclass heeft tot nu toe elf nieuwe datasets opgeleverd die meteen werden hergebruikt tijdens de hackathon. Hoewel de deelnemers van de masterclass soms nog sceptisch waren over het openen van hun (collectie-) data, spraken ze tijdens deze evaluatie bijeenkomst enthousiast over het resultaat en de (mogelijke) toepassingen van hun data.

Collectieregistratie

De masterclass heeft open data ook op de agenda gezet van Pictura en AdLib, twee grote leveranciers van collectieregistratiesystemen. Beiden zijn bezig om het openen van data makkelijker te maken binnen hun systemen. Hierdoor wordt het voor andere erfgoedinstellingen makkelijker ook hun datasets open aan te bieden.

Samen obstakels overwinnen

Voor de deelnemers van de masterclass was het openstellen van hun data een groot succes. Alle deelnemers hebben hard gewerkt aan het open beschikbaar krijgen van delen van de collectie. Sommigen liepen hierbij tegen obstakels op. Door als een netwerk op te treden konden ze van elkaar leren en elkaar helpen om deze obstakels te overkomen.

Verankering in beleid

Ook identificeerden de deelnemers dat het belangrijk is dat niet alleen collectiebeheerders begrijpen wat open cultuur data is, maar dat ook beleidsmakers het belang van open data begrijpen. Beleidsmaker zowel binnen de instelling, op lokaal, provinciaal en landelijk niveau hebben soms maar weinig besef wat open data is en hoe deze gebruikt kan worden door culturele instellingen.

Niet alleen kennis op beleidsniveau ontbreekt, ook op het gebied van de beschikbare technologie en auteursrechtelijke problemen kan de sector nog veel leren volgens de deelnemers. De door Creative Commons Nederland geschreven white papers voor deze masterclass werden als behulpzaam ervaren, om uit te zoeken welke technologieën gebruikt kunnen worden en waar auteursrechtelijk op gelet moet worden.

Killer-app?

De sector wacht nog op de mythische ‘killer-app’: De applicatie die voor eens en altijd de waarde van open data aantoont. Maar ziet ondertussen ook in dat alle nieuwe vormen van hergebruik en communicatie van de collectie bijzonder is en dat ze daarmee een belangrijk nieuwe communicatiekanaal aanboren.

Later deze maand zal al het lesmateriaal van de masterclass aangeboden worden onder open licenties, zodat alle culturele instellingen kunnen leren van de ervaringen die opgedaan zijn tijdens deze masterclass.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.