Hackathon resultaten

Foto: Lotte Belice Baltussen

Afgelopen zaterdag vond in Amsterdam de door Hack de Overheid georganiseerde H A C K A T H O N plaats. Open Cultuur Data was aanwezig met een hoop mooie nieuwe datasets, workshops en discussie over de kracht van open data in het culturele veld. De Open Cultuur Data competitie werd gelanceerd om developers uit te dagen om apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het bereik van culturele instellingen. De eerste toepassingen werden al ter plekke gemaakt…

Data pitches

Als resultaat van de masterclass open data, georganiseerd door Creative Commons Nederland, waren er voor de hackathon elf nieuwe datasets beschikbaar gekomen. Acht datasets werden live op het podium gepitcht voor developers door Willy Bakker (Visserijmuseum Zoutkamp), Edwin Klijn (NIOD), Walther Hasselo (Regionaal Archief Leiden), Maarten Brinkerink (Geluid van Nederland),  Marije Verduijn (Centraal Museum), Tim de Haan (Nationaal Archief), Judith van Gent (Amsterdam Museum), Wilbert Helmus (Fries Museum), Tom Demeyer (Waag Society/ Arts Holland) en Inge Giesbers (Rijksmuseum). Petje af!

Data openen

De data-eigenaren werkten de afgelopen ruim drie maanden hard aan het vrijgeven van data. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat het bijdraagt aan de publieke missie van culturele instellingen om bronnen zo goed en breed mogelijk ter beschikking te stellen, het makkelijker wordt om data verder te verrijken en er nieuwe toepassingen mee gemaakt kunnen worden waar je zelf nog niet aan dacht.

Judith van Gent (Amsterdam Museum): “Hoewel de data soms incompleet is, hebben we ervoor gekozen om de héle collectie online te zetten. De belangrijkste reden hiervoor is dat we vinden dat publieke collecties ook voor hun bezitters toegankelijk moeten zijn: het publiek“. Lees meer over open data en het Amsterdam Museum op het blog van het museum.

Maar, data openen is nog niet zo makkelijk. Een van de onderwerpen die de data-eigenaren moeten tackelen is de rechtenkwestie.

Marije Verduijn (Centraal Museum): “Heel wat ingewikkelder ligt het met de afbeeldingen van deze objecten (en dat is natuurlijk juist een aantrekkelijk deel): ze zijn namelijk auteursrechtelijk beschermd. We zijn op dit moment aan het onderzoeken welke afbeeldingen we wel beschikbaar kunnen stellen“. Lees meer over de ervaringen van het Centraal Museum met open data op het blogartikel van Marije.

Workshops

Open Cultuur Data organiseerde twee workshops op de H A C K A T H O N, een voor developers om meer te weten te komen over de technische details van de datasets en een voor professionals uit de cultuur/erfgoed- en toerisme-sector om te praten over uitdagingen voor de sector waar open data een rol in zou kunnen spelen.

Het was duidelijk dat open data gezien wordt als iets dat bijdraagt aan het verbinden van collecties, het geven van context, toegang tot cultuur (uit het depot wat normaliter bijna niemand te zien kan krijgen) en het vergroten van het bereik van cultuur. De rol van culturele instellingen wordt anders, namelijk die van het beschikbaar stellen van half fabricaten. En dat is wennen.

Door open data kunnen meer relevante verbindingen tussen culturele datasets onderling worden gemaakt. Verbindingen op het kruispunt van bijvoorbeeld ’tijdperk’, persoonlijke voorkeuren van de gebruiker, gebeurtenissen, personen. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen het Amsterdam Museum, Fries Museum en Centraal Museum rond hun modecollecties.

De uitdagingen die geformuleerd werden:

  • Hoe kunnen we het bereik van open cultuur data en digitale collecties – en dan vooral nieuw bereik via sites als Wikipedia en Flickr – meetbaar maken? Hoe kunnen we dat volgen, meten en wegen? Met de toenemende druk vanuit de politiek om het belang van culturele instellingen aan te tonen, is het belangrijk om hier inzicht in te hebben;
  • Hoe kunnen we de context en verrijking van de datasets weer terug halen naar de culturele instellingen? Denk bijvoorbeeld aan tags, geo-informatie en content die door gebruikers worden toegevoegd;
  • Hoe kunnen de culturele en toeristensector met elkaar samenwerken om (meer) cultuurliefhebbers en toeristen op de hoogte te brengen van het gehele / brede aanbod aan cultuur in Nederland? En hoe kunnen er samen interessante activiteiten en aanbiedingen gedaan worden? Er is interesse, maar deze wordt nog niet ten volle beantwoord.

Om deze uitdagingen aan te gaan is een nauwere samenwerking tussen developers en professionals uit de cultuur- en toerismesector van groot belang.

De eerste toepassingen

Maar, op de hackathon werd niet alleen gepraat, er werd ook gewerkt. Developers en cultuurprofessionals werkten samen aan nieuwe applicaties. Edwin Klijn (NIOD): “Nerd meets ambtenaar, spannender kun je het toch bijna niet bedenken! En het kan hele mooie dingen opleveren, zoals bijvoorbeeld de Vistory-app of Gezichten van het Rijksmuseum“. Lees meer over wat er met de door het NIOD ingebrachte dataset gebeurde op de hackathon op het blog van Edwin.

Gedurende de hackathon werden de eerste toepassingen gemaakt. Tim de Haan (Nationaal Archief): “De grote vraag is natuurlijk gaat ‘men’ nu aan de slag met je data? Daar kan ik inmiddels na vijf dagen volmondig JA op antwoorden”. Een paar indrukken:

  • Victor de Boer en Michiel Hildebrand (Vrije Universiteit) maakte een linked open data set rond het thema WO II voor onder andere het NIOD. Lees het blogbericht van Victor hierover.
  • Hay Kranen (365 dagen kunst) maakte een super vette soundscape met de dataset van het Geluid van Nederland. Lees meer over deze soundscape op de website 365 dagen kunst van Hay en het blog van het Geluid van Nederland.
  • Handige Wikipedians zorgden er afgelopen weekend al voor dat 1.875 records van de Nationaal Archief dataset uit de Anefo collectie op Wikipedia binnengehaald waren, lees hier meer over op het blog van Tim de Haan.
  • En al tijdens de hackathon zorgde Mark Lindeman van Picturae ervoor dat de xml database dump van de set van het Nationaal Archief omgetoverd werd naar een prachtige slikke API, dat voor developers handige mogelijkheden biedt, bekijk het resultaat hier.

We hopen natuurlijk dat er nog meer met de datasets gaat gebeuren de komende tijd, de Open Cultuur Data competitie loopt in ieder geval nog tot 31 december 2012! Ook zal Open Cultuur Data blijven werken aan het vrijgeven van meer datasets. Zo zijn we nu in gesprek met Eric van Balkum over het koppelen van Muziekschatten.nl aan het Geluid van Nederland. Heb je iets leuks gemaakt of wil je een dataset inbrengen? Dat kan natuurlijk altijd, laat het ons weten.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.