Datablog: mode, mode, mode!

Uit de collectie van het Fries Museum, Leeuwarden

Mode liefhebbers opgelet! Het Centraal Museum, Fries Museum en het Amsterdam Museum bieden gezamenlijk hun data over de objecten uit hun collecties mode aan. Verschillende vragen kunnen nu worden onderzocht, zoals: welke periodes zijn in de verschillende collecties het best vertegenwoordigd? Is er iets te zeggen over specialisatie? Kunnen de verschillende gehanteerde trefwoorden (‘objectnaam’) met elkaar gematcht worden?

Fries Museum: collectie Mode en Textiel

De collectie Mode en Textiel van het Fries Museum bestaat uit ruim 17.000 objecten. De textielverzameling is van nationale betekenis en omvat enkele unieke stukken uit de zeventiende eeuw. Kern van de collectie vormt het Fries vrouwenkostuum van 1750 tot 1950. Van circa 2.100 objecten zijn afbeeldingen beschikbaar. Lees meer over deze data op het datablog van het Fries Museum.

Centraal Museum: modecolletie

De collectie Mode van het Centraal Museum bestaat uit ruim 8.500 objecten: jurken, schoenen, hoeden, maar ook accessoires. De collectie beslaat eeuwen: van stoffragmenten uit de vierde eeuw tot de nieuwste collecties van Viktor & Rolf. Van ca. 1000 objecten zijn afbeeldingen beschikbaar. Lees meer over deze data op het datablog van het Centraal Museum.

Amsterdam Museum: collectie mode

De collectie Mode van het Amsterdam Museum omvat meer dan 5500 kledingstukken en accessoires die vanaf de 17de eeuw tot nu in Amsterdam zijn vervaardigd, verhandeld en gedragen. Het gaat om japonnen, kostuum, doopjurken, handbeschilderde baljapons, petten, etc. Lees meer over de data van de collectie mode op het datablog van het Amsterdam Museum.

Het Fries Museum, Centraal Museum en het Amsterdam Museum zullen aanstaande zaterdag hun data gezamenlijk komen pitchen op de hackathon. Alle objectbeschrijvingen (metadata) worden onder CC0 beschikbaar gesteld en de afbeeldingen (content) zijn Publiek Domein.

1 Comment

  1. Pingback: Datablog: mode, mode, mode!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.