Datablog: Database Oorlogsmonumenten

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland zijn meer dan 3500 oorlogsmonumenten opgericht. De monumenten herinneren voornamelijk aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan oorlogen en vredesoperaties sindsdien. Oorlogsmonumenten komen in vele vormen en maten voor, van plaquette tot zwerfkei tot aan grote kunstwerken zoals het Nationaal Monument op de Dam, maar achter elk monument zit een verhaal. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is in 2001 gestart met een inventarisatie van deze monumenten. Dit heeft geleidt tot een database met informatie, achtergrondgeschiedenis en foto’s over ruim 3500 monumenten.

Met de set zijn mooie koppelingen te maken met andere databronnen. Zo zijn voor de Oorlogsmonumenten in Beeld app de oorlogsmonumenten in Nederland gekoppeld aan video’s van Open Beelden en op locatie raadpleegbaar. De mogelijkheid om koppelingen met andere open databronnen rond de Tweede Wereldoorlog tot stand te brengen, zoals bijvoorbeeld de portretfoto’s van geallieerde militairen van het Regionaal Archief Nijmegen, zijn ook veelbelovend. Ook heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei getuigenverhalen op de website staan die gekoppeld zijn aan de oorlogsmonumenten.

Alle metadata is beschikbaar onder een CC0 Publieke Domein Dedicatie verklaring, dit houdt in dat de data zonder toestemming mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden. Wel vraagt het comité om zorgvuldig met de metadata om te gaan. In veel beschrijvingen van oorlogsmonumenten staat persoonlijke informatie van omgekomen mensen die met een monument herdacht worden. Nog steeds vinden nabestaanden steun bij een oorlogsmonument. De foto’s in de database zijn niet open vanwege het ontbreken van de rechten. Dit geldt ook voor de thumbnails. In de toekomst zullen sommige foto’s wel onder een Creative Commons licentie beschikbaar gesteld worden.

Lees meer over deze dataset op de datablog van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

1 Comment

  1. Pingback: Linked WW II Data made at the OpenCultuurData Hackathon | videbo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.