HackersNL

Vorige week donderdag vond de zesde editie van HackersNL plaats, een maandelijkse bijeenkomst waar programmeurs, hackers, designers en coders kennis uitwisselen in een informele setting. Open Cultuur Data was deze keer ook aanwezig, aangezien een belangrijk doel dit jaar is om actief contact te zoeken met ontwikkelaars die met de door ons verzamelde datasets aan de slag willen gaan.

Iedereen kreeg – zoals bij iedere bijeenkomst – bij de start van de avond exact één minuut om zich kort voor te stellen en te vertellen hij in het dagelijks leven doet. Er waren onder andere mensen aanwezig vanuit reeds bestaande open data en open source initiatieven zoals openOV en Document Freedom Day, maar ook programmeurs die enkel op eigen titel de avond bijwoonden. Na de introducties werd er door Justin Case een technische presentatie gegeven over de lichtgewicht messaging library ZeroMQ (ook wel geschreven als ØMQ). Meer informatie hierover is te vinden op de ZeroMQ website.

Hierna presenteerde Lotte de opzet van Open Cultuur Data en gebruikte hierbij de dataset van Open Beelden als voorbeeld.

Tijdens en na de presentatie waren er met name veel vragen over rechtenkwesties bij het openstellen van culturele datasets (zoals het verschil tussen rechten op data en content), en over de wijze van beschikbaarstelling. Daarnaast werd er voorgesteld om ook genealogische datasets te verzamelen in het kader van Open Cultuur Data. Er is veel vraag naar dit soort sets vanuit de open data-community, aangezien deze sociale en maatschappelijke ontwikkelingen bevatten, zoals veranderende gezinssamenstellingen.

Het was een leerzame, nuttige en bovenal hele leuke bijeenkomst. We gaan proberen er de volgende keren ook bij te zijn, en houden ons aanbevolen voor verdere tips en wensen vanuit de hackers community!

De volgende editie van HackersNL vindt plaats op 29 maart. Als je erbij wilt zijn kun je je hier aanmelden. Dank aan Björn Wijers voor de organisatie en de uitnodiging te komen spreken.

4 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.