Inschrijving masterclass open

Door: Colleen Simon voor opensource.com

Creative Commons Nederland is in 2012 partner in Open Cultuur Data en steunt het initiatief door dit voorjaar een Masterclass open data voor culturele instellingen te organiseren. Inschrijving hiervoor is nu geopend. Ben jij werkzaam in de culturele en erfgoedsector, wil je aan de slag met open data en kun je wel wat hulp gebruiken? De masterclass gaat in vijf plenaire bijeenkomsten in op auteursrechtelijke aspecten van metadata en content en het toepassen van open content licenties. Doel van de masterclass is om een strategie te ontwikkelen voor het vrijgeven van data van culturele erfgoedinstellingen.

Naast een theoretische inleiding op het onderwerp ga je onder begeleiding van een coach met je eigen praktijk-cases aan de slag gaan. Experts uit het veld presenteren hun ervaringen en gaan met jou in dialoog. De datasets die de deelnemers in de masterclass open maken, worden ingebracht in door Hack de Overheid georganiseerde hackathons. De masterclass staat onder leiding van Paul Keller (senior adviseur auteursrechtenbeleid Kennisland, Creative Commons NL).

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor professionals werkzaam in de culturele sector met een interesse voor open data. Dit kunnen marketing of communicatie professionals zijn, collectie-beheerders of bijvoorbeeld professionals werkzaam op een digitale of rechten afdeling.

Bijeenkomsten

De plenaire masterclass-bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam (Kennisland, Holland Room, Keizersgracht 174) op de volgende avonden (19.00-21.00 uur):

 • Dinsdag 10 april 2012: inleiding auteursrecht, content & metadata
 • Maandag 16 april 2012: open content, data, hergebruik en technische implementatie
 • Maandag 23 april 2012: gebruikersovereenkomst en licenties
 • Maandag 14 mei 2012: implementatie beleid
 • Maandag 18 juni 2012: terugkombijeenkomst

UPDATE 6 februari 2012: omdat de startdatum van 10 april 2012 voor velen niet uitkomt vanwege de paasdagen, hebben we de data van de masterclass als volgt aangepast. De masterclass start op 16 april en de andere bijeenkomsten vinden plaats op 23 april, 7 mei, 14 mei en 18 juni. Het nieuwe schema is nu dus:

 • Maandag 16 april 2012: inleiding auteursrecht, content & metadata
 • Maandag 23 april 2012: open content, data, hergebruik en technische implementatie
 • Maandag 7 mei 2012: gebruikersovereenkomst en licenties
 • Maandag 14 mei 2012: implementatie beleid
 • Maandag 18 juni 2012: terugkombijeenkomst

Inschrijven

Deelname aan de masterclass kost 499,- euro (ex BTW). De masterclass biedt plek aan maximaal 15 deelnemers. Er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar voor deelnemers die dit bedrag niet via hun werkgever kunnen laten vergoeden.

Inschrijven voor de masterclass kan uiterlijk op 20 maart 2012 via het online Inschrijfformulier. We streven ernaar om uiterlijk twee weken voor aanvang van de masterclass kenbaar te maken of je geselecteerd bent om mee te doen.

Contact

Neem voor meer informatie over de masterclass, neem contact op met Nikki Timmermans (Kennisland).


 

2 Comments

 1. Pingback: Specialized Open Data Networks — Hack de Overheid!

 2. Vandaag zie ik de aankondiging. Graag zou ik deelnemen als datamanager en programmamanager beheer van WieWasWie. WieWasWie.nl beheert historische persoonsdata en gaat 2 april live. Na de eerste landing zal gezocht worden naar het toevoegen van veel meer erfgoedcollecties met persoonsdata. Ook wordt data uitgewisseld met andere instellingen/bedrijven. De data blijft eigendom van de instellingen. Deze zouden kunnen besluiten de data open te stellen, al of niet vanuit WWWie.
  Ik hoor wel of het gaat lukken.
  Met vriendelijke groet,
  Tine van Nierop

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.