Meer dan 1 miljoen objecten in de OCD-API

d10d02b07e70a52a3521333382547efb72b6ee5feca6e41720d5fdd2302be5f9

Man met een kaartenbak door Willem van de Pol (1946), Beeldbank Nationaal Archief, CC-BY-SA 3.0.

Vorig jaar is de Open Cultuur Data API gelanceerd, een tool om alle cultuurdata te benaderen en te bundelen, ongeacht herkomst van de data. De API is volledig open source en samen met een actieve community van gebruikers is gewerkt aan het verder ontwikkelen van de API.

Mijlpaal bereikt

Sinds mei 2014 is steeds meer data beschikbaar gekomen via de API. Inmiddels zijn 1.049.974 objecten te vinden. Dat zijn schilderijen, foto’s, scans, archiefstukken en foto’s van objecten. De beschikbare data is afkomstig van 15 verschillende instellingen.

 • Rijksmuseum
 • Nationale Beeldbank
 • Tropenmuseum
 • Amsterdam Museum
 • Open Beelden
 • Fries Museum
 • Koninklijke Bibliotheek
 • Textielmuseum Tilburg
 • Visserijmuseum Zoutkamp
 • Erfgoed Leiden
 • Universiteit Utrecht
 • Museum Rotterdam
 • Regionaal Archief Tilburg
 • Gemeente Ede

De inhoud van de API is beschikbaar via de verschillende apps die gemaakt zijn tijdens de Open Cultuur Data Challenge 2014. Daarnaast is de inhoud doorzoekbaar via de vernieuwde search.opencultuurdata.nl.

Toekomst

Momenteel geeft Open Cultuur Data in opdracht van de provincie Noord-Holland een Masterclass voor culturele instellingen in Noord-Holland. De laatste sessie van deze Masterclass zal plaatsvinden op 18 mei. De data die vrijgegeven wordt na afloop van deze Masterclass zal uiteraard worden toegevoegd  aan de API. Dus volg de GitHub voor alle toekomstige updates.

2 Comments

 1. Kor

  De link naar http://search.opencultuurdata.nl werkt niet (in de een na laatste paragraaf)

  • Tom Kunzler

   Dank voor het doorgeven. Ik heb het gerepareerd.

Geef een reactie