CultHunt

De Open Cultuur Data Competitie 2012 heeft 27 mooie apps opgeleverd. In demoblogs gaan ontwikkelaars in op het maken van hun app. Gastblogger Joep Voorn, projectmanager van CultHunt vertelt over CultHunt.

Het project
Onder leiding van de Hogeschool van Amsterdam en in samenwerking met Kennisland zijn wij als viertal aan de slag gegaan met het Open Cultuur Data project. De doelstelling van zowel het project als van ons was om met de applicatie het publieksbereik van cultuur te vergroten. De dataset die wij voor onze applicatie hebben gebruikt is die van het Amsterdam Museum. Dit omdat wij in deze collectie de meeste potentie zagen en deze voornamelijk objecten over Amsterdam bevat. Daarnaast zijn in Amsterdam wat ons betreft de meeste culturele bezienswaardigheden te vinden. In samenspraak met mevrouw van Gent van het Amsterdam Museum hebben wij als doelgroep jonge buitenlandse toeristen gekozen. We hebben veel interviews en tests met deze doelgroep gedaan gedurende het traject van concept tot werkende applicatie.

De applicatie
Uiteindelijk is CultHunt een web-based applicatie geworden waarmee afbeeldingen uit de collectie van het Amsterdam Museum door de stad Amsterdam verzameld kunnen worden. Web-based omdat onze doelgroep geen internet in het buitenland wil gebruiken vanwege de kosten. Afbeeldingen door de gehele stad omdat jonge toeristen naast de grote cultuur (de bekende musea) ook zeer benieuwd waren naar lokale, verborgen cultuur.

De gebruiker van de applicatie kan kiezen uit verschillende categorieën waarbij hij dus één of meerdere categorieën kan kiezen die aansluiten bij zijn persoonlijke interesse. Vervolgens krijgt hij een kaart te zien met daarop de locaties van de objecten die hij dient te verzamelen om zijn categorie(ën) vol te krijgen. Wanneer alle objecten van een categorie zijn verzameld kan de gebruiker korting krijgen op een toegangskaartje tot het Amsterdam Museum.

De ontwikkeling
Tijdens het ontwikkelen van de app hebben wij gebruik gemaakt van de Google Maps API. Deze API maakte onze ‘treasure hunt’ mogelijk doordat er verschillende functies in zaten die volledig toepasbaar waren op onze app. Toen we hiermee bezig waren, liepen we tegen een probleem aan waarbij verschillende stukken code elkaar tegen werkten. Het maken van de GPS-cirkels waar je in moet lopen voor hints over de afbeeldingen werkten alleen als daar ook een actie aan verbonden zat. Als je bijvoorbeeld één categorie niet gekozen had werkten alle andere cirkels niet meer. Dit is uiteindelijk opgelost door de verschillende cirkels en acties onder filters te zetten, die controleerden welke categorieën je had gekozen.

Toekomst
Uitbreidingsmogelijkheden liggen bij het Amsterdam Museum, voor het toevoegen van meer categorieën en objecten, en bij andere musea die wellicht ook kortingen willen aanbieden in de applicatie. Hiervoor kunnen ze contact met ons opnemen en in samenspraak met ons bepalen wat er nog toegevoegd kan en moet worden.

Zie de app op: http://www.i-rk.nl/mm/

Geef een reactie