Regionaal Archief Alkmaar – Fotocollecties

Wikis > Regionaal Archief Alkmaar - Fotocollecties

Het Regionaal Archief Alkmaar wil graag dat zo veel mogelijk mensen kunnen kennis maken met het rijke verleden van Alkmaar en de regio daar omheen. We proberen dit op verschillende manieren te doen. Zo hebben wij heel veel beeldmateriaal in onze online beeldbank staan (lees ook even de gebruikersvoorwaarden) en gebruiken we de website Flickr, wikimedia commons en een speciale API om beelden toegankelijk te maken.

API
Het Regionaal Archief Alkmaar experimenteert, in het kader van Open Cultuur Data, op dit moment met een speciale API (Application Programming Interface) om een vrije toegang mogelijk te maken voor delen van haar collecties:

Een pagina uit het Album Amicorum

Alle afbeeldingen die via deze API beschikbaar zijn gesteld  zijn volledig vrij te gebruiken (overnemen, verspreiden, veranderen) voor zowel particulier als commercieel gebruik. Dit kan zonder toestemming van het Regionaal Archief Alkmaar. De gegevens die wij beschikbaar stellen via de API zijn de afbeelding in hoge resolutie (jpg2000) en informatie over catalogusnummer, plaats, beschrijving, datering en annotatie.

De afbeeldingen uit bovenstaande twee collecties vallen in het publieke domein. Wij stellen het op prijs (al is het geen verplichting) dat als bronvermelding het Regionaal Archief Alkmaar wordt genoemd.

Flickr
Op ons algemene Flickr account zijn alle geplaatste beelden gratis te downloaden en te gebruiken onder een CC-BY-licentie.
CC-BY

Flickr Commons
Op ons account bij Flickr Commons zijn er albums met volledig rechtenvrije beelden te vinden over o.a. AlkmaarBergenen Heerhugowaard. Deze vallen in het publieke domein of hebben een CC0-licentie. Het Regionaal Archief Alkmaar participeert in ‘The Commons’ op Flickr om beelden beter beschikbaar te maken. De beelden die het Regionaal Archief Alkmaar op de ‘The Commons’ heeft staan hebben geen rechtenrestricties (bijvoorbeeld copyright) en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel.

Wikimedia Commons
Op deze website is een een selectie van beelden te vinden uit de beeldencollectie van het archief. Deze vallen ook in het publieke domein en hebben geen rechtenrestricties en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel. Een overzicht van beelden op wikimedia is hier te vinden.

PDM -Publiek Domein

Informatie en contact

Wilt u meer weten over onze API, Flickr of onze andere vormen van open data of wilt u uw gebruik van onze data melden, neem dan contact op via e-mail of bel met 072 – 850 82 08 en vraag naar dhr. Alphenaar.
Wilt u meer weten over de beelden op onze online beeldbank, neem contact op via e-mail of bel met 072 – 850 82 16/17 en vraag naar dhr. Van Dijl of mevr. Free.

 

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.