EC verwijst naar Open Cultuur Data als voorbeeldig initiatief rond de online toegankelijkheid van digitaal erfgoed

In een recent voortgangsrapport van de Europese Commissie over de ontwikkelingen rond de digitalisering, online beschikbaarstelling en digitale duurzaamheid van cultureel erfgoed wordt naar Open Cultuur Data als een voorbeeldig initiatief rond de online toegankelijkheid van digitaal erfgoed verwezen.

Het rapport beschrijft hoe Open Cultuur Data een wezenlijke bijdrage aan de invulling van de Nationale strategie digitaal erfgoed levert – binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed – door erfgoedprofessionals te ondersteunen in het openstellen van hun collecties en hergebruik van dit open erfgoed door derden te stimuleren. Het rapport gebruikt daarnaast ook de resultaten van het impact-onderzoek van Open Cultuur Data.

Andere Nederlandse initiatieven die in het rapport worden genoemd zijn de diverse samenwerkingsverbanden van Nederlandse erfgoedinstellingen met Wikimedia (waar Open Cultuur Data impact-onderzoek naar doet) en uiteraard ook Rijksstudio van het Rijksmuseum (een oud deelnemer aan onze masterclasses).

Opvallend aan de Nederlandse voorbeelden in het rapport is dat het in alle gevallen om open erfgoedinitiatieven gaat. Open Cultuur Data is trots dat Nederland in de EU een belangrijke bijdrage levert als pionier op het gebied van het openstellen van digitaal erfgoed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.