Regionaal Archief Alkmaar geeft beeldcollecties vrij na Masterclass

FO1400007

Winkelpand van fotograaf Bonda in Bergen door A.J. Bonda, Publiek Domein, via Collectie: Regionaal Archief Alkmaar

Door: Malk Alphenaar (Regionaal Archief Alkmaar)

Het Regionaal Archief Alkmaar vindt dat haar collectie van iedereen is en dan eenieder er gebruik van moet kunnen maken (bron: jaarverslag 2014). Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen makkelijk bij je collecties kan komen zonder dat je gevaar loopt diverse auteursrechten te overtreden? Bij het Regionaal Archief zijn we natuurlijk op de hoogte van de rechtenproblematiek die speelt in archievenland, maar overheidsinstelling willen ook graag met open data initiatieven meedoen om zo te voldoen aan één van onze belangrijkste doelstellingen. Gelukkig was daar de Noord-Hollandse Open Cultuurdata Masterclass.

In een klein groepje met o.a. medewerkers van archieven en musea leerde we nog meer over hoe we onze data makkelijker ter beschikking konden stellen. Met deze informatie konden we intern laten zien dat het openstellen van data makkelijker kan dan je denkt en dat het niet ‘eng’ hoeft te zijn. Voors en tegens werden afgewogen en met de opgedane kennis op zak gingen we dus een experiment aan om een aantal datasets online te plaatsen. Via Picturae konden we makkelijk een API laten voor Memorix Maior die we vervolgens helemaal zelf konden configureren. Hierdoor hebben we nu grip op welke beelden beschikbaar stellen.

Hiernaast hebben we op Flickr een speciaal publiek domein account gemaakt. Alle beelden die daar staan zijn vrij door iedereen te gebruiken omdat auteursrechten geen probleem meer zijn. Door de inrichting van dit account met een passende informatiepagina op onze website (ook met info over de API) voldeden we aan de Flickr Commons richtlijnen en kwam onze naam op de Commons lijst van Flickr. Flickr gaf ook nog eens aandacht aan onze sets op hun website, Facebook en Twitter. Vrij snel kregen we uit de hele wereld een aantal nieuwe volgers die ook nog eens beelden gingen ‘favorieten’. Ook goed om te zien was dat mensen hun weg vonden naar ons ‘normale’ CC-BY Flickr account. Ook deze kreeg meer volgers en ‘favo’s’.

Ons Experiment op Flickr verloopt dus positief. De resultaten van het API gebruik wachten we met spanning af. Wie gaan ze gebruiken? Waarvoor? Wat merken wij ervan? Wegen de inspanningen intern op tegen wat er met de data gaat gebeuren? De masterclass leerde ons dat er bijzondere dingen mee kunnen gaan gebeuren, maar soms ook helemaal niks. We verwachten geen explosie aan bezoekers op onze site en al helemaal geen extra inkomsten. We monitoren alles en communiceren intern over alles en hopen over een paar maanden een goed beeld te hebben.

Beeldcollecties

  • Glasnegatievencollectie Bonda: Foto’s (uit de omgeving) van Bergen (NH) uit de periode 1914-1926 gemaakt door Bergense fotograaf Bonda. Bekijk hier de hele collectie.
  • Collectie Bosboom -Toussaint: Afbeeldingen van een in 1882 gemaakt ‘album amicorum’ dat werd vervaardigd ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de in Alkmaar geboren schrijfster Anna Louisa Geertruida Bosboom-Toussaint. De verzameling losse bladen bestaat uit tekeningen, aquarellen, foto’s, teksten, kalligrafieën en muziekstukken. Hier meer informatie over het Album Amicorum. Bekijk hier de hele collectie.
  • De data is nu beschikbaar in de Open Cultuur Data-API en als zodoende ook doorzoekbaar in de search.opencultuurdata.nl.

Contact
Mark Alphenaar, verantwoordelijk voor o.a. de website en social media bij het Regionaal Archief Alkmaar.

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.