Afsluiten met een open einde

Finish 100m

Finish 100m. Nationaal Archief, Den Haag, Anefo, 1963, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 915-3559, licentie CC-BY-SA.

Op 8 september vond de vijfde en laatste sessie van de masterclass plaats. Sinds maart hebben de deelnemers hun eerste pilots met open data opgezet. Wat hebben we geleerd? Gaan we verder met open data en zo ja, hoe?

Meten is weten

Een vraag die al snel om de hoek komt kijken als je open data eenmaal gepubliceerd hebt, is wat voor een effect heeft dit nou precies? Worden werken buiten de top 5 beter opgepikt? Maarten Brinkerink (Beeld en Geluid) vertelt over de laatste inzichten op het gebied van het meten van impact. Want, meten is weten.

Op dit moment is de bewijsvoering rond de meerwaarde van open data en content – met name in de cultuursector – nog hoofdzakelijk anekdotisch van aard. Er zijn hier en daar wat cijfers bekend, maar er vindt geen structureel onderzoek plaats. Een korte rondgang bij de deelnemers leert dat de helft van de instellingen überhaupt statistieken bijhouden.

Instellingen die wel statistieken bijhouden blijken vaak geen onderscheid maken in gegevens over het deel van hun collectie dat als open data aangeboden wordt (alleen bijvoorbeeld over hun hele collectie). Verder is het ook lastig te bepalen waar een meting stopt, want in principe kan open data via ontelbare kanalen oneindig worden verspreid. Waar te beginnen?

Via handleidingen, het verzamelen van best-practices en het starten van het meten van impact op een aantal belangrijke kanalen zoals de eigen website, de Open Cultuur Data API, Wikimedia, Flickr Commons etcetera kunnen we meer inzicht gaan creëren in de vraag wat open data nou precies oplevert.

Open einde

De deelnemers blikken uitgebreid terug op het traject en formuleren de belangrijkste inzichten die ze hebben opgedaan. Een van de kerninzichten is dat het belangrijk is je te realiseren in welke omgeving je opereert en met kleine stapjes dingen uit te proberen. Het inzicht in de “auteursrechtenbusiness” scoort ook hoog.

Hoe nu verder met open data? De deelnemers formuleren de volgende uitgangspunten:

  • Neem ruim tijd voor een pilotproject en evalueer de resultaten met je team.
  • Houd rekening met technische uitdagingen met partijen waar je van afhankelijk bent.
  • Zoek de balans tussen de nijging om als een kip op je data te zitten en je data vrij te geven zonder dat het perfect is of ooit 100% perfect kan zijn.
  • Zorg voor de uitwisselbaarheid van je data via goede afspraken met je leverancier.
  • Blijf investeren in het op objectniveau uitzoeken van auteursrechten en andere intellectueel eigendomskwesties.
  • Werk samen mee aan het verzamelen van harde argumenten voor open data om managers te overtuigen.

Dit was de laatste bijeenkomst van de masterclass 2014. Via deze website zullen de deelnemers je op de hoogte houden over nieuwe datasets die zij publiceren, dus eigenlijk is dit een afsluiting met een open einde. Bekijk alle tot nu toe gepubliceerde dataset via www.opencultuurdata.nl/datasets.

Onder leiding van Kennisland ontwikkelen de deelnemers in vijf plenaire bijeenkomsten een strategie voor het vrijgeven van collectiedata en worden ze begeleid in de implementatie daarvan. De masterclass vindt plaats in het kader van Open Cultuur Data in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Open State Foundation. De reader van de Masterclass kan je hier downloaden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.