Muse App wint goud in Open Cultuur Data Competitie

Vandaag zijn de winnaars van de nationale Open Cultuur Data Competitie bekendgemaakt. Dit gebeurde op de nieuwjaarsborrel die het Open Cultuur Data netwerk samen met Hack de Overheid organiseerde. Goud ging naar de Muse App van Femke van der Ster, Peter Henkes en Jelle van der Ster. De uitdaging van de competitie was om het culturele veld verder te brengen met apps die bijdragen aan het vergroten en verbeteren van het publieksbereik.

Muse App
Voor de competitie waren maar liefst 27 inzendingen (www.opencultuurdata.nl/apps-2012). Het was een ‘close call’, maar de jury besloot Muse App van Femke van der Ster, Peter Henkes en Jelle van der Ster het goud om te hangen en de bijbehorende cheque van €3.000 te geven. Met de Muse App kun je een eigen kunstwerk samenstellen met fragmenten uit wereldberoemde ‘oude meesters’. De jury over Muse App: “De eerste geslaagde poging om een echt creatieve webtool voor musea te ontwikkelen”.

Zilver, brons en Nationaal Archief-prijs
Zilver was er voor Histagram van Richard Jong, waarmee foto’s uit de ANEFO-collectie een nieuw leven als digitale ansichtkaart krijgen. Brons ging naar SimMuseum van Hay Kranen, een webgame waarmee je museumdirecteur kunt spelen. De speciale Nationaal Archief-prijs werd uitgereikt aan de beste app die gebruik maakt van de ANEFO persfotocollectie: Tijdbalk.nl van Arjan den Boer. Nationaal Archief-directeur Martin Berendse en Sandra Rientjes van Wikimedia Nederland vonden dit “een mooie combinatie van meerdere datasets”.

Groter publieksbereik met apps
Het netwerk Open Cultuur Data (www.opencultuurdata.nl) organiseerde dit jaar voor het eerst een competitie voor toepassingen die gebruik maken van open data van culturele instellingen. De uitdaging was om, naast het vergroten van het publieksbereik, ontwikkelaars in Nederland in aanraking te brengen met (aanbieders van) open data-collecties. Op dit moment zijn er 35 van dergelijke datasets beschikbaar, maar dit aantal zal in de toekomst zeker nog groeien. De jury bestond uit Johan Oomen (Beelden voor de Toekomst / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Martin Berendse (Nationaal Archief), Martijn Pannevis (Skylines), Sandra Rientjes (Wikimedia Nederland) en Paul Keller (Creative Commons Nederland).

Competitie
De competitie werd mogelijk gemaakt door het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst (www.beeldenvoordetoekomst.nl) en het Nationaal Archief (www.gahetna.nl). Meer informatie op www.opencultuurdata.nl/competitie.

Links naar de winnende apps:
Muse App (goud): http://www.museapp.org
Histagram (zilver): http://www.frontwise.nl/lab/histagram/
SimMuseum (brons): http://simmuseum.haykranen.nl/
Tijdbalk.nl (Nationaal Archief-prijs): http://tijdbalk.nl/

2 Comments

  1. Pingback: Open Beelden » blog archive » Open Beelden data gebruikt voor creatieve toepassingen

  2. Pingback: Challenge: €5.000 voor allerbeste cultuurapp | Hack de Overheid!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.