Jury Open Cultuur Data competitie 2012

Vorige week kondigden we de datum aan van de Open Cultuur Data nieuwjaarsborrel, die samenvalt met de prijsuitreiking van de Open Cultuur Data competitie 2012 (16 januari, wees er bij!). Er zijn in totaal vier prijzen te vergeven: een algemene Goud, Zilver en Brons prijs, én de speciale prijs van het Nationaal Archief. De totale prijzenpot is €7.500.

Een prijsuitreiking kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder vakkundige jury! De juryleden van de Open Cultuur Data competitie zijn een groep ervaren en diverse experts met veel kennis over de Nederlandse erfgoedsector, open data en het bouwen van apps en zoekmachines. Dit zijn:

  • Johan Oomen (juryvoorzitter) – Manager R&D bij Beeld en Geluid / Beelden voor de Toekomst

Johan Oomen is het hoofd van de Research & Development afdeling van Beeld en Geluid en hij is als onderzoeker verbonden aan de Web & Media group van de Vrije Universiteit. Hij houdt zich bezig hoe het actief betrekken van gebruikers kan resulteren in een meer open, slimmer en verbonden erfgoedsector. Hij is vanaf het begin betrokken bij Beelden voor de Toekomst en heeft hierbinnen verschillende projecten opgezet waar de gebruiker centraal staat, waaronder het video labeling spel Waisda?. Johan is tevens een van de ‘officers’ van het Europeana netwerk, bestuurslid van CLICK-NL (het innovatienetwerk van de creatieve sector) en lid van de Nederlandse Onderzoeksraad Erfgoed.

 

  • Paul Keller – Creative Commons Nederland

Paul Keller is vicevoorzitter van Kennisland. Als senior adviseur auteursrechtenbeleid ontwikkelt en initieert Paul nieuwe projecten, adviseert hij overheden, culturele instellingen en andere organisaties over auteursrecht, nieuwe media en open innovatie in de kennissamenleving. Paul is tevens public project lead voor Creative Commons Nederland, Collecting Societies Liaison voor Creative Commons en Board member van iCommons, een organisatie die zich inzet voor interoperabiliteit van open content, open data en open kennis. Paul is tevens bestuurslid van Trans Artists en lid van de Raad van Advies van het Virtueel Platform.

 

  • Martijn Pannevis – CEO Skylines

Martijn Pannevis is CEO van de real-time zoekmachine Skylines, die per dag miljoenen sociale foto’s indexeert en doorzoekt. Daarvoor was hij freelance ontwikkelaar; hij heeft iPhone apps gemaakt voor o.a. de NOS, ING, VGZ en andere klanten en de technische ontwikkeling gedaan voor diverse websites en videoprojecten. Hij was een van de organisatoren van Mobile Monday Amsterdam en diverse andere events.

 

 

  • Martin Berendse – directeur Nationaal Archief (Nationaal Archief prijs)

Als algemene rijksarchivaris staat Martin Berendse aan het hoofd van de Rijksarchiefdienst en het Nationaal Archief. Hij is adviseur van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor het archiefbeleid en zorgt daarnaast voor de eenheid van het waarderings- en selectiebeleid van alle overheidsarchieven in Nederland. Hij is tevens president van de ICA (International Council on Archives), de belangrijkste organisatie voor de archiefgemeenschap wereldwijd. Berendse heeft in 2012 open data als speerpunt van het Nationaal Archief uitgeroepen.

 

  • Sandra Rientjes – directeur Wikimedia Nederland (Nationaal Archief prijs)

Sandra Rientjes is sinds 1 mei 2012 directeur van Wikimedia Nederland, de organisatie die zich binnen Nederland inzet voor vrije kennis. Eerder heeft ze als manager en projectleider bij de overheid en non-profit organisaties gewerkt, met name op het terrein van duurzaamheid. Haar expertise ligt vooral bij communicatie, stakeholder participatie en kennismanagement. Zij heeft leiding gegeven aan (internationale) teams, lobbytrajecten gecoördineerd, capacity building gedaan in Oost Europa en de Balkan, en EU-onderzoeksprojecten ontwikkeld en uitgevoerd.

Maak het onze juryleden moeilijk, en dien uiterlijk op 31 december massaal apps in!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.