Kickoff Open Cultuur Data

Diverse geïnteresseerden kwamen op 4 oktober tijdens de eerste Open Cultuur Data workshop bij elkaar op de Open Data Bazaar van Hack de Overheid in Rotterdam. Het doel van de workshop, georganiseerd door het Innovators Netwerk Erfgoedsector, was om te inventariseren welke interessante (erfgoed)datasets er beschikbaar zijn en wat je hiermee gezamenlijk kunt doen. Ook werd besproken hoe het Open Cultuur Data initiatief verder vormgegeven kan worden.

Wat gebeurt er al?

De workshop werd ingeleid door presentaties van James Burke (Hack de Overheid) en Hester Gersonius (Amsterdam Museum).

Hack de Overheid organiseert al vier jaar hackathons met ambtenaren en ‘hackers’ om overheidsdata transparant en inzichtelijk te maken. Deze enthousiaste gemeenschap van ontwikkelaars heeft interesse in datasets om applicaties te bouwen en – net als de betrokken ambtenaren – de ambitie om overheidsdata inzichtelijk te maken en om externe bronnen aan deze overheidsdata te koppelen. Coders en hackers worden gestimuleerd om mee te doen aan de Hack de Overheid initiatieven middels het uitreiken van prijzen. Voor culturele instellingen is open data evenzeer van belang, omdat dit het mogelijk maakt applicaties te bouwen die collecties op nieuwe manieren presenteren en omdat collecties verrijkt kunnen worden met andere informatiebronnen.

Het Amsterdam Museum heeft 70.000 objecten waarvan 20% is in het museum te zien is en 80% in het depot staat. Het Museum vond het zonde dat slechts zo’n klein deel van de rijke collectie te zien was voor het publiek en besloot hiertoe in 2010 deze volledig online te zetten onder een Creative Commons licentie. Hierbij is gekozen voor een licentie die commercieel hergebruik toestaat, omdat hierdoor het publieksbereik wordt vergroot en de ontwikkeling van creatieve toepassingen van content en data door derden wordt gestimuleerd. Zo maakt de licentie het mogelijk om de data en content in te zetten voor het verrijken van Wikipedia lemma’s. Het Amsterdam Museum biedt toegang tot de collectie via OAI en hun Adlib API. Daarbij werd de dataset in samenwerking met de Vrije Universiteit omgezet naar Linked Open Data. Het museum zette hun dataset in voor de Apps for Amsterdam wedstrijd, waarbij verschillende applicaties werden ontwikkeld waarbij de data van het museum als basis gold.

3 Comments

  1. Pingback: Workshops Van Nellefabriek online! — Hack de Overheid!

  2. Pingback: Open data en Beeld en Geluid

  3. Pingback: Workshops Van Nellefabriek online! | Hack de Overheid!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.